Hlavní obsah

„Stalo se něco divného“. V Británii zmizeli poštovní holubi za půl miliardy

Foto: Shutterstock.com

Tisíce poštovních holubů se ztratily při závodech ve Velké Británii. Ilustrační foto.

Reklama

Holubářství je drahý koníček. Jeden závodní holub může vyjít na více než 10 milionů korun. V červnu se však při závodě ve Velké Británii ztratilo přes tisíc ptáků a většina je doteď nezvěstná.

Článek

Někteří odborníci tento den označují za nejhorší v historii holubích závodů. Během jednoho klání se v jižním Walesu ztratilo přes tisíc holubů. Ve stejný den se však v celé Velké Británii ztratily ještě tisícovky dalších.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předposlední červnovou sobotu se ve Velké Británii konalo na 50 závodů poštovních holubů, jichž se účastnilo 250 000 ptáků. Ale jen malá část z nich se podle amerického rádia NPR vrátila zpět.

Při závodech, jaké se odehrávají v britském okrese Cambridgeshire, dostanou ptáci na nohu očíslovaný náramek a pak jsou z jednoho místa vypuštěni. „Jednoho z těchto holubů můžete odvézt tisíc i více kilometrů jakýmkoli směrem od domovské haly, pustit ho a on doletí domů,“ říká Charles Walcott, profesor Cornellovy univerzity. Holub, který závod vyhraje, vydělá svému majiteli spoustu peněz.

Když se tisíce ptáků neobjevily v Peterborough v severovýchodní Anglii, kam měli po tříhodinovém letu dorazit, nastal problém. Kontrolor závodů Federace holubářů jihozápadního Walesu Dene Simpson uvedl, že zmizelo velké množství ptáků, které s láskou odchoval od mláďat.

„Naše holuby jsme vypustili v sobotu v poledne ze Swindonu, což je 92 mil dlouhá cesta s větrem v zádech, takže by to nemělo trvat tak dlouho,“ vysvětlil Simpson.

Ztráta tolika ptáků bude stát celé jmění.
Dene Simpson, kontrolor závodů Federace holubářů jihozápadního Walesu

Škoda pro holubáře však není jen citová, ale i finanční. Jeden vycvičený poštovní holub může stát až půl milionu dolarů (10,9 milionu korun). Přes tisíc ztracených holubů tak znamená ztrátu půl miliardy dolarů.

„Peníze jsou sice to poslední, na co v takových chvílích někdo myslí, ale holubářství může být drahý koníček. Ztráta tolika ptáků bude stát celé jmění,“ říká Simpson.

Když se rozhodovalo o tom, kdy budou ptáci vypuštěni, nedostaly se k Simpsonovi žádné varovné signály. Spolupracoval ale i s ostatními federacemi a kontroloval povětrnostní podmínky.

Za zmizením ptáků prý stojí špatné počasí. „Ráno předpověď hlásila zataženo, ale s dobrou viditelností, odpoledne už byla ve Swanse jasná modrá obloha. Proto si myslím, že došlo k něčemu pouhým okem neviditelnému, co zamíchalo s vnitřní navigací ptáků a způsobilo to, že se drasticky odchýlili od kurzu,“ uvedl.

Ten den se určitě dělo něco divného, protože předtím na obloze nebyli skoro žádní divocí ptáci, nahoře bylo prostě mrtvo.
Dene Simpson, kontrolor závodů Federace holubářů jihozápadního Walesu

Na vysvětlení dodává, že se poštovní holubi orientují podle magnetického pole Země, ale mimořádná událost, jako je například sluneční bouře, může jejich orientaci narušit. „Ten den se určitě dělo něco divného, protože předtím na obloze nebyli skoro žádní divocí ptáci, nahoře bylo prostě mrtvo. Osobně jsem nevyloučil, že za to může série minitornád,“ uvedl Simpson.

Většina holubů je stále nezvěstná, ale někteří se začínají objevovat v Irsku, Holandsku nebo na Mallorce. Například holub člena federace z oblasti, která zahrnuje Port Talbot, Pontardawe a Llanelli byl podle štítku na noze identifikován v Nizozemsku.

„Kluky to mrzí, protože ptáky chovali a opravdu se o ně starali,“ sdělil Simpson. Podle něj to ale nebylo poprvé, co k podobné události došlo. „Někteří z našich starších členů si vzpomínají na identickou nevysvětlitelnou událost z doby asi před 60 lety.“

Reklama

Související témata:

Doporučované