Hlavní obsah

Stamilionové sliby nedodržíme, sami máme málo, zní z ministerstva

Královéhradecký kraj se snaží dotlačit Ministerstvo zdravotnictví k plnění memoranda z éry premiéra Sobotky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V roce 2015 se stát spolu s automobilkou Škoda Auto zavázaly investovat do regionu kolem továrny v Kvasinách miliardy korun. Škodovka svých 11 miliard splnila už v roce 2017 a investuje dál nad rámec memoranda. Státní investice však drhnou. Symbolem je hlavně rychnovská nemocnice. O peníze na její rozvoj se kraj s resortem zdravotnictví dohaduje už víc jak dva roky.

Článek

Letos v prosinci vyprší platnost memoranda a s ním spojeného usnesení vlády, na jejichž základě měl stát v letech 2015 až 2020 nalít 6 miliard korun na rozvoj průmyslové zóny v Kvasinách na Rychnovsku. Peníze měly pomoct zlepšit podmínky regionu, který trpěl rychlým rozvojem továrny Škoda Auto. Stát se zavázal poslat různými kanály peníze do silnic, nádraží, škol i zdravotnických zařízení.

Zatímco třeba v přípravě obchvatů obcí, rekonstrukcí nádražních stanic nebo investic do školství se Královéhradeckému kraji a obcím podařilo ze státní kasy vyčerpat stamiliony, investice do zdravotnictví váznou. Kraj měl už loni otevírat jeden nový pavilon a jeden zrekonstruovaný pavilon nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Stále však na nákladný projekt nedostal přislíbené peníze, které mu mělo poslat Ministerstvo zdravotnictví.

A co víc, nedokáže se ani dobrat toho, kde mohla 400milionová dotace skončit. „Obdrželi jsme informaci, že v rámci širokého projektu rozvoje industriální zóny ty prostředky byly z Ministerstva financí alokovány na Ministerstvu zdravotnictví,“ říká náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09), který má pod palcem krajské zdravotnictví. Podle dřívějších informací měl resort financí peníze poskytnout už v roce 2018.

Ministerstvo zdravotnictví však ústy svého mluvčího Davida Šímy tvrdí, že peníze pro Rychnov nemá a nikdy nemělo. „Ministerstvem financí nebyly uplatněné nadpožadavky pro rok 2017, 2018 a ani pro rok 2019 zohledněny,“ říká. V Královéhradeckém kraji nad takovým prohlášeném jen kroutí hlavou. „Je to memorandum, takže si myslím, že tyto sliby by se měly plnit. Ale evidentně se neplní,“ říká šéfka odboru průmyslových zón Královéhradeckého kraje Jana Jiráňová. „Obávám se, že se musíme naučit žít s tím, že postupně žijeme v prostředí, kde mnohdy neplatí ani usnesení vlády,“ přisazuje si Cabicar.

Podle Jany Jiráňové by mohlo pomoct jednání s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO), který přislíbil, že se do problému s Ministerstvem zdravotnictví vloží. Jeho resort totiž za koordinaci memoranda a jeho plnění zodpovídá. „Ministru Havlíčkovi jsme se snažili vysvětlit význam rychnovské nemocnice pro region a věříme, že se s ním pohnou ledy,“ říká šéfka průmyslových zón.

I přesto však Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že 400 milionů na modernizaci stárnoucí rychnovské nemocnice nemá. A posílat je nechce. „Pokud bychom nyní měli tyto peníze poskytnout, znamenalo by to zastavení zásadních investičních akcí do státních nemocnic, které tvoří páteřní síť a jsou klíčové pro poskytování zdravotní péče v České republice,“ dodává Šíma.

Memorandum podepsaly vláda, kraj a automobilka v roce 2015. Kraj měl rekonstrukci nemocnice, která poslední velkou přestavbou prošla v 90. letech minulého století, už připravenou, a kdyby čerpání dotace šlo tak, jak bylo naplánováno, nový pavilon měl už loni sloužit. Kraj se však zatím dostal jen k projektování. „Dlouho jsme čekali, abychom vůbec mohli začít projektovat, v loňském roce jsme získali od ministerstva souhlas. Projekční práce jsme začali a činíme tak za vlastní prostředky,“ říká Jiráňová.

Podle Cabicara kraj vyšel ministerstvu vstříc i tím, že celý projekt zrevidoval a částečně překopal, aby byl levnější. „Zbytné věci z našeho pohledu, které nemají své využití, jak se předpokládalo, jako třeba heliport, jsme z toho projektu odstranili,“ říká. S ministerstvem však ani to zatím nepohlo.

Kraj se ale dotace nevzdává a usiluje o prodloužení platnosti memoranda. To bude muset potvrdit vláda novým usnesením. Podporu v tom mají krajští politici i od automobilky Škoda Auto, která před pěti lety memorandum iniciovala. „Mrzí nás, že se dosud nepovedlo naplnit závazky vlády ČR, třeba v případě nezbytné rekonstrukce nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a dalších projektů. Můžeme konstatovat, že se vzhledem k řadě dosud nerealizovaných projektů počítá s prodloužením platnosti memoranda,“ říká mluvčí kvasinského závodu Martina Gillichová.

Sama automobilka od roku 2015 investovala nejen do svého závodu 11 miliard korun. „Další prostředky byly a v současnosti jsou investovány do optimalizace výrobních kapacit v závodě Kvasiny,“ dodává mluvčí, podle níž Škodovka investovala kolem 140 milionů korun i do samotného regionu.

Rychnovská nemocnice je spádovým zdravotnickým zařízením nejen pro okolí automobilky, která sama zaměstnává přes 9 tisíc lidí, ale také pro nedaleké Orlické hory.

Reklama

Doporučované