Hlavní obsah

Euforie ČSSD je předčasná, řízení neskončilo, vzkazují Altnerovi dědici

Vyjádření Patrika Altnera, syna a dědice Zdeňka Altnera.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší soud (NS) před necelými dvěma týdny vyhověl dovolání vládní strany a spor vrátil v podstatě na začátek k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Článek

Dědici právníka Zdeňka Altnera odmítli, že by nedávný rozsudek Nejvyššího soudu (NS), který vrátil na začátek případ jejich sporu s ČSSD, byl vítězstvím sociálních demokratů. Na tiskové konferenci v Praze uvedli, že se chystají na dokazování potřebných tvrzení, k dispozici mají například zhruba 60 výzev zesnulého advokáta adresovaných nynější vládní straně, aby zaplatila svůj dluh vůči němu. O dalších krocích se rozhodnou po doručení plného znění rozsudku NS, zvažují i to, že se obrátí na Ústavní soud.

Právní zástupce Altnerových Václav Veselý uvedl, že sociální demokraté po zveřejnění rozhodnutí NS reagovali v euforii. „Myslíme, že je předčasná, řízení neskončilo," uvedl. Na řízení se spolu s dědici Patrikem a Veronikou Altnerovými připravují. „Tvrzení budeme znova dokazovat, jen pro zajímavost, mám zhruba 60 výzev klienta k zaplacení dluhu a smluvní pokuty," dodal.

Také Altnerová zdůraznila, že nejnovější verdikt není vítězstvím ČSSD. „Znamená jen to, že Nejvyšší soud požaduje určité okolnosti nově vyjasnit, otázka výhry a nevýhry je budoucí, určitě to není rozhodnutí, že sociální demokracie je zproštěna hradit odměnu otce," uvedla. Altnerovi nyní čekají na plné znění rozsudku NS. „Zvažujeme, že podáme ústavní stížnost. A připravujeme se na jednání prvoinstančního soudu," řekl Veselý.

Podle zrušeného verdiktu měla ČSSD vyplatit Altnerovým dědicům více než 300 milionů korun v souvislosti se zastupováním ve sporu o Lidový dům. Na rozhodnutí NS čekali účastníci sporu od roku 2016, jeho přípravu zdrželo i dědické řízení.

NS vrátil spor prakticky na začátek, rozhodovat bude opět Obvodní soud pro Prahu 1. Podle rozsudku nebylo smluvní ujednání o odměně za právní služby dostatečně určité. Není ani jasné, co konkrétně Altner pro stranu vykonal. Mohlo by to znamenat nutnost vycházet při stanovení odměny ze zákona o advokacii a advokátního tarifu. Kvůli tomu by bylo nutné, aby Altnerovi dědicové doložili, jaké právní služby advokát pro stranu provedl.

Altnerovi na tiskové konferenci umístili mezi jmenovky řečníků i jméno zesnulého otce. Vytvořili také internetovou stránku, kde v rubrikách „aktuality a fakta" či „články a mýty" přibližují svůj pohled na spor. Altnerová zdůraznila, že odměna advokáta ve sporu o Lidový dům byla přiměřená délce i komplikovanosti případu. Vždy měla být hrazena teprve z majetku, kterým ČSSD disponovala. „Nejdřív se musí k tomu majetku dostat, až poté hradí otci deset procent odměny," řekla.

Patrik Altner se soustředil na „dehonestace", kterým podle něj otec čelí z různých stran. Vyčetl ČSSD například slova o tom, že po rozsudku v roce 2016 platila Altnerovy jeho dluhy. „Tyto dluhy ČSSD sama způsobila. Kdyby mu řádně zaplatila odměnu v roce 2000, otci by žádné dluhy nevznikly," řekl.

Altnerovým potomkům vadí i snižování kvality a množství práce, kterou jejich otec v kauze odvedl. „ČSSD dostala celé menu včetně dezertu, teď z toho chtějí vyváznout tím, že zaplatí jen za polévku," řekla Altnerová. ČSSD podle Altnerových v řízení byla aktivní až poté, co prohrála. Protahování řízení straně předtím podle nich vyhovovalo, neměla by si proto stěžovat a tvrdit, že délku sporu způsobil Zdeněk Altner.

Reklama

Doporučované