Hlavní obsah

STAN volí nového šéfa, Rakušan má předsednictví jisté

Starostové a nezávislí budou mít nového šéfa – Víta Rakušana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Starostové a nezávislí přepřahají – Petra Gazdíka v čele hnutí nahradí Vít Rakušan. Záda by mu nově měl krýt předseda poslaneckého klubu Starostů Jan Farský coby nový místopředseda hnutí. V předsednictvu by měli zasednout taky středočeská poslankyně Věra Kovářová a starosta Dolních Studének Radim Sršeň.

Článek

Petr Gazdík hnutí před patnácti lety zakládal. Tehdy se ještě jmenovalo Nezávislí starostové pro kraj a domovskou tribunou mu bylo Gazdíkovo rodné Zlínsko. Právě v regionech a menších městech a obcích je také nejsilnější. V obecních zastupitelstvech sedí pod značkou STAN na čtyři tisíce zastupitelů. Ne náhodou se také Senátu přezdívá „komora starostů” – ti s velkým „S” jich mají 18 (a dnes mohou v Davidovi Smoljakovi získat devatenáctého a stát se tak nejsilnější frakcí v horní komoře). Poslanců je 6, europoslanec 1. Do nejvyšších pater přivedl Starosty a nezávislé právě Gazdík.

Teď je podle něj na čase přinést změnu. „Chce to nové tváře a my netrpíme personální nouzí,” řekl v pořadu Výzva na Seznamu. Rakušana podpořil a dlouholetý úspěšný starosta Kolína mu to oplatil. Chce ho za místopředsedu a Gazdík to přijal.

V rozhovorech oba přiznávají, že mají vládní ambice. STAN je podle nich v tuto chvíli pro voliče až druhou variantou. To chtějí změnit. Průzkumy preferencí jim dnes přiznávají pět až sedm procent. Oni si věří i na 17. Tedy – tolik voličů jsou podle jejich dat schopní oslovit.

Evropské partnerství, silné regiony, kvalitní školství a voda

Jan Farský stojí uvnitř hnutí za silnými tématy jako je registr smluv, který dokázal dojednat, a nově také za nápadem přestěhovat víc než dvacítku státních úřadů z Prahy do regionů. „Mezi Prahou a zbytkem republiky je obrovský rozdíl, který se stále zvyšuje. V počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí, ve mzdách, v kvalitě a dostupnosti služeb. Tento trend je potřeba v zájmu celé země zastavit, ještě lépe obrátit. Přesun úřadů z centra do regionů je jedním z prvních kroků,“ vysvětloval Farský Seznamu.

Radim Sršeň je dnes členem předsednictva a kandiduje v evropských volbách. V hnutí je zastáncem pevného ukotvení Česka v EU a NATO.

Věra Kovářová má být jedinou ženou v užším vedení. A je to ona, kdo v hnutí řeší oblast financí. Ve Sněmovně navrhla třeba snížení daní u e-knih, v minulosti prasadila snížení DPH na jízdné nebo odpočet na daních pro dárce krve.

V oblasti školství se STAN opírá o končícího rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Vít Rakušan se pak chystá předat prý připravenou reformu školství premiérovi.

Právě toto jsou priority Starostů a nezávislých do dalších let, od kterých si slibují růst preferencí a úspěch v příštích volbách. Ty důležité pro ně budou příští rok na podzim, kdy si Česko zvolí nové vedení krajů.

Reklama

Doporučované