Hlavní obsah

Stane se dalším prezidentem Ukrajiny komik, nebo současný prezident?

Foto: facebook.com/zelenskiy95, Oleg Dubyna

Prezidentem Ukrajiny se stane buď Volodymyr Zelenskyj, nebo Petro Porošenko.

Reklama

V neděli Ukrajinci rozhodnou, kdo se stane jejich příštím prezidentem. O post se utkají herec Volodymyr Zelenskyj a současná hlava státu Petro Porošenko.

Článek

V pátek se kandidáti na post ukrajinského prezidenta utkají v debatě na kyjevském stadionu Olimpijskyj. Dva dny poté se rozhodne, kdo bude vést zemi.

Do druhého kola prezidentských voleb postoupil herec bez politických zkušeností Volodymyr Zelenskyj, který si roli prezidenta vyzkoušel v seriálu Sluha lidu, a současný prezident Petro Porošenko. Stane se dalším prezidentem komik, nebo „čokoládový král”?

Seriálový prezident, který jezdí do práce na kole

Volodomyr Zelenskyj je ukrajinský bavič, producent a ředitel televizního studia Kvartal 95. Vystudoval práva. První kolo prezidentské volby vyhrál s 30,24 %.

„Ještě před oznámením kandidatury byl mediálně známý, hrál například v ukrajinském seriálu Sluha lidu postavu učitele, který se stane hlavou státu a vystupuje jako ochránce prostých lidí. Třetí řada seriálu s jasnými kritickými odkazy na hlavní politické soupeře Porošenka a Tymošenkovou se na obrazovkách objevila těsně před prvním kolem prezidentských voleb. Mediální obraz lidového prezidenta Vasyla Holoboroďka nepochybně ovlivnil rozhodování části voličů,” vysvětluje Marek Příhoda z Ústavu východoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Kdo je Volodymyr Zelenskyj?Video: Kateřina Zemanová, Jiří Vokřál

V roce 2017 zaregistroval politickou stranu Sluha lidu, která se nyní nachází v čele stranických preferencí. Pochází z jihovýchodní Ukrajiny, kde je silné zastoupení ruštiny. Sám mluví rusky a zlepšuje svou ukrajinštinu. „Problém pro ruskojazyčnou část ukrajinského obyvatelstva může být v tom, že současný prezident Porošenko akcentuje ukrajinštinu jako integrující faktor. Panuje obava, že se ruskojazyčný člověk může ocitnout v postavení občana druhé kategorie. Zelenskyj chce, aby ukrajinština zůstala jediným státním jazykem, ale jazyková otázka podle něj nesmí rozdělovat obyvatele Ukrajiny,” komentuje Příhoda.

Spekuluje se o jeho vazbách na kontroverzního ukrajinského podnikatele Ihora Kolomojského, vlastníka populárního televizního kanálu 1+1, kde Zelenskyj vystupuje. Sám Zelenskyj jakoukoli závislost na Kolomojském důrazně odmítá a tvrdí, že volební kampaň financuje z vlastních zdrojů a s přispěním svých přátel.

Zelenskyj je orientovaný prozápadně, na rozdíl od protikandidáta Porošenka ale připustil i přímá jednání s Putinem, aby dosáhl míru na Ukrajině. Chtěl by uspořádat referendum o přistoupení Ukrajiny k EU a NATO. Volební program psal společně se svými voliči na Facebooku, kde je vyzval, aby v komentářích uvedli pět problémů současné Ukrajiny. Slibuje důraznější boj proti korupci a více přímé demokracie. Zrušil by imunitu u hlavy státu, zákonodárců či soudců. „Sním o Ukrajině, kde bude možné založit podnik za hodinu, dostat pas za 15 minut a hlasovat ve volbách za jednu sekundu na internetu,” píše ve svém programu.

Z byznysu do prezidentského křesla

Dosavadní prezident Ukrajiny Petro Porošenko v prvním kole získal jen 15,95 % hlasů. V politice ale není žádný nováček. Bývalý poslanec a ministr zvítězil hned v prvním kole prezidentských voleb po Euromajdanu v roce 2014.

Prosadil podpis asociační dohody a bezvízový styk s Evropskou unií, získal uznání nezávislosti pro ukrajinskou pravoslavnou církev. Vstup do Evropské unie a NATO se za jeho mandátu stal součástí ukrajinské ústavy.

„Nepodařilo se mu rychle ukončit boje na východě Ukrajiny, jak před volbami v roce 2014 sliboval, ale vedení státu zabránilo separatismu v dalších oblastech. Ukrajina obnovila kontrolu nad velkou částí Donbasu. Nicméně jeho styl vlády, korupční skandály, špatná sociální situace a nesplněné sliby mohou vést k tomu, že mezi nespokojenými občany bude klesat i podpora západního směřování země, kterou Porošenko ztělesňuje,” uvádí Marek Příhoda.

Kdo je Petro Porošenko?Video: Kateřina Zemanová, Anita Mejzrová

Porošenko na svůj Twitter napsal, že jeho spojencem je ukrajinský lid a jeho protivníkem Putin. Ruské informační kanály a sociální sítě vnímá jako hrozbu národní bezpečnosti, proto Ukrajina zablokovala na svém území přístup k řadě médií a populárních internetových služeb, jako jsou například sociální sítě VKontakte nebo Odnoklassniki.

„Porošenkovi uškodila kauza s rozkrádáním armádních prostředků a dodávkami nekvalitních součástek pro ukrajinskou armádu, do které byl přímo zapleten Oleh Hladkovskyj, člověk z nejbližšího prezidentova okolí. Sérii reportáží, které měly velký společenský ohlas, zveřejnili krátce před prvním kolem prezidentských voleb novináři z projektu Naše peníze. Navzdory tomu, že Porošenko v celém případu osobně neúčinkoval, nutně vzniklo podezření, že se tyto machinace děly s prezidentovým vědomím,” dodává historik.

Přezdívá se mu „čokoládový král”. Patří mu totiž jeden z největších výrobců čokolády – firma Roshen, která je kvůli prezidentství ve svěřenském fondu.

Druhé kolo prezidentských voleb se bude konat 21. dubna. Ukrajinský prezident se volí na pět let a i ten nový se bude muset potýkat s problémy, které Ukrajinu trápí, jako je životní úroveň prostých Ukrajinců, konflikt na východě země nebo korupce.

Reklama

Doporučované