Hlavní obsah

Stane se mladík z Dortmundu nejdražším Angličanem v historii? Přesvědčte se o jeho kvalitách v přenosu TV Seznam

Jadon Sancho patří v osmnácti letech mezi největší talenty světového fotbalu.Video: David Janeczek, DIGI Sport

 

Reklama

O další epizodu ze seriálu TOP Fotbal živě se postará duel Borussie Dortmund se Stuttgartem. V zápase týmů z obou konců bundesligové tabulky by neměl chybět ani Jadon Sancho. Teprve osmnáctiletý Angličan, který letos svou produktivitou táhne Borussii v boji o titul. Nejen na rodáka z Londýna, který se dělí s Joshuou Kimmichem z Bayernu o pozici nejlepšího nahrávače německé ligy, se můžete těšit už v sobotu od 15:15. Studio moderuje Jindřich Šídlo, na místě experta bude sedět Luděk Mádl a jako host tentokrát dorazí František Straka. Duel, který má výkop od 15:30, komentuje Michal Micka.

Článek

Jadon Sancho patří mezi anglické supertalenty, kteří by měli reprezentaci Albionu dotáhnout k trofeji, ať už z kontinentálního či světového mistrovství. Fotbalista narozený v březnu roku 2000 totiž už v osmnácti letech patří mezi největší hvězdy německé Bundesligy.

„Když mu bylo dvanáct let, tak jsem se ho zeptal, co je jeho snem. Odpověděl mi, že chce hrát jednou za evropský velkoklub a reprezentovat Anglii, aby na něj mohla být jeho rodina hrdá,“ vyprávěl před časem o Sanchovi jeho kouč z akademie ve Watfordu Louis Lancaster.

Anketa

Může Anglie s nastupující generací vyhrát kontinentální či světové mistrovství?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Právě z akademie Watfordu zamířil Sancho do fotbalové továrny Manchesteru City, ale v jednom z nejbohatších klubů na světě necítil příliš velkou šanci, aby se prosadil do A-týmu, a tak zvolil německou cestu. „Necítil jsem, že by lidé v City chtěli, abych zůstal, takže jsem nemusel dlouho přemýšlet,“ zavzpomínal Sancho na rok a půl starý přestup do Dortmundu.

O Sancha měly ve zmíněném létě roku 2017 zájem také kluby z Anglie, ale City nechtěli posílit konkurenci, i proto udělali v Dortmundu obchod století. Borussia zaplatila za tehdy neplnoletého fotbalistu podle britských médií částku okolo 8 milionů liber (240 milionů korun) a už nyní je jisté, že Sancha prodají minimálně za dvanáctinásobek původní ceny.

O osmnáctiletého ofenzivního hráče Borussie Dortmund se totiž přetahují Manchester United s Paříží. Oba zmíněné kluby jsou připravené za Sancha zaplatit minimálně 100 milionů liber (3 miliardy korun), žádný jiný anglický fotbalista ještě nikdy nestál více peněz. Dosavadní rekordman Raheem Sterling stál Manchester City před čtyřmi lety 44 milionů liber (1,3 miliardy korun).

Za dva týdny devatenáctiletý Sancho, který má vedle anglického také občanství Trinidadu a Tobaga, navíc může svou cenu navýšit i na hřišti. Londýnský rodák už na konci února překonal letitý rekord Lukase Podolskiho, když nastřílel jako nejmladší fotbalista historie Bundesligy devět branek.

Navíc fotbalista, který nejčastěji nastupuje na pravém křídle, svou produktivitu podtrhuje i 10 asistencemi, díky kterým se dělí s Joshuou Kimmichem o pozici nejlepšího nahrávače nejvyšší německé soutěže. Perfektních výkonů si všiml i kouč anglické reprezentace Gareth Southgate, který Sancha nominoval poprvé do seniorské reprezentace Albionu.

Celým jménem Jadon Malik Sancho by neměl chybět ani v základní sestavě kouče Borussie Luciena Favreho pro duel proti Stuttgartu. Nejen na Sanchův výkon se můžete těšit v přenosu Televize Seznam, který začíná v sobotu od 15:15.

Reklama

Doporučované