Hlavní obsah

Stane se Schick hvězdou? Přišel čas splatit miliardovou investici. V létě dřel s hokejisty, v Itálii nadchl média

Patrick Schick je dosud nejdražší posilou v historii AS Řím. Přišel čas, aby slavnému klubu potvrdil, že se více než miliardová investice může vyplatit.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Prestižní italský deník Gazeta dello Sport označil Patrika Schicka za nejlépe připraveného útočníka AS Řím. Český útočník po špatné sezoně zaujal netradiční přípravou: V Praze trénoval s hokejovými reprezentanty. Co o něm a jeho zdraví říká jejich kondiční kouč?

Článek

Kluk za milardu. I tak někteří mluví o fotbalistovi Patricku Schickovi, který se před rokem stal nejdražší posilou v historii AS Řím. Zrovna tak se ale dost často říká, že pouhé tři branky za poslední rok jsou na útočníka jeho ceny zatraceně málo.

Také jeden z mála českých fotbalistů s angažmá v evropském velkoklubu stojí na prahu možná klíčové sezony své kariéry: Přišel čas splatit dluh. Dvaadvacetiletý Schick vlítne do sezony v neděli na hřišti FC Turín. Čeká se od něj hromada branek, hezkých akcí i snaha stát se klíčovým hráčem týmu.

Mimo jiné i proto, jak vysoký hroťák zaválel v předsezonních zápasech. Schick v nich nastřílel pět branek a vysloužil si pochvalu i v italském deníku Gazeta dello Sport. Prestižní plátek ho dokonce označil za nejlépe připraveného útočníka týmu. Toho si ostatně museli všimnout i Schickovi fanoušci na jeho oficiálním Instagramu, kde fotbalista zaujal perfektně vypracovaným a osvaleným tělem.

Foto: Oficiální Instagram Patricka Schicka, Seznam Zprávy

Co za tím vším vězí? Dost možná zcela netradiční kondiční příprava, která šokovala i italské novináře. Schick totiž v létě v Praze trénoval ve skupině s hokejovými reprezentanty. Pod vedením kondičního experta se zaměřil především na práci s dechem.

„Původně jsem s ním spolupracovat nechtěl, protože mojí specializací je metabolismus hráčů ledního hokeje. Na druhou stranu tady byl jen na tři týdny, nebylo co ztratit. Měl jsem odzkoušeno na víc lidech a různých sportovcích, že zlepšením práce s dechem mohl jenom získat. To podle mého bylo nejzásadnější, byla to jeho největší slabina. Teď se u tréninku nenadře tolik,” líčí pro Seznam.cz Michal Břetenář. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.

Schick pod jeho dohledem pracoval s dechovými trenažéry, na tréninku byl pod dohledem přístojů.

Z nich se dá vyčíst ledacos: Mimo jiné i to, jak je na tom český fotbalista se zdravím. Minulý rok promarodil začátek sezony, hodně těžce se dostával do tempa. Hovořilo se o srdeční arytmii. Podle Břetenáře už je fotbalista v pořádku.

„Už se mi stalo bohužel u sportovců několikrát, že jsem jim arytmii našel. Vím, jak se srdce chová přirozeně v zátěži a když metabolismus dokážu vystresovat, do pomyslného maxima, arytmie se objeví. Někdy i xkrát za trénink. Patrik tady strávil tři týdny a tréninků v maximu měl tolik, že kdyby tam byl jakýkoliv náznak arytmie, tak my to poznáme. Naše práce s tepem nespočívá v tom, na jaké číslo sportovce dostaneme. Mě zajímá průběh, jak se k tomu číslu dostanu. Proto dokážu poznat, jestli se srdce chová arytmicky,” říká Břetenář.

Bude tedy nová sezona z pohledu české hvězdy zlomová? Nejen Břetenář po třítýdenní spolupráci věří, že ano. „Sedlo si tady všechno, co si sednout mohlo. Od zlepšení dechové práce přes dorovnání fyziologického limitu. Jediné z čeho já mám opravdu radost, že mu to pomohlo psychicky. To je pro něj důležité nejvíc. Zjistil si, že mu všechno funguje. Dává mu to klid na hřišti a může se soustředit jen na fotbal,” věří kondiční kouč.

A nejen on. „Patrik je rozený vítěz a všem ještě ukáže, co v něm je. Vsadil bych si na to,“ prohlásil před začátkem přípravy sportovní manažer AS Řím Monchi. Je snad potřeba ještě nějaký důkaz vysokých očekávání?

Co má společného tvrdá hra Baroše s Ostravou a proč česká liga stárne? Odpovídal trenér Baníku.Video: Adam Sušovský

Reklama

Doporučované