Hlavní obsah

Stanice metra zničená při útocích z 11. září je po sedmnácti letech opět v provozu

Stanice metra nese nové jméno WTC Cortlandt.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Při teroristických útocích z 11. září zasypaly sutiny padajících mrakodrapů přilehlou stanici metra Cortlandt Street. Zastávka newyorské podzemky na Dolním Manhattanu se nyní po sedmnácti letech znovu otevřela cestujícím.

Článek

Někdejší stanici metra Cortlandt Street po pádu Dvojčat Světového obchodního centra (World Trade Center, WTC) zasypaly a poničily sutiny. Při útocích byla zničena i část tunelu mezi stanicemi. Po sedmnácti letech se symbolicky pár dní před výročím tragické události stanice znovu otevřela.

Nově nese stanice název WTC Cortlandt, právě podle názvu obchodního střediska, které bylo terčem útoku. „WTC Cortlandt je více než jen nová stanice metra. Symbolicky zastupuje předsevzetí Newyorčanů obnovit a podstatně zlepšit místo, kde stály věže WTC,” uvedl v prohlášení předseda metropolitního dopravního podniku Joe Lhota.

Podle deníku The New York Times oprava stanice stála 181,8 milionu dolarů, což je v přepočtu přes 4 miliardy korun. V rámci oprav dostala stanice nový ventilační systém, zastřešení i koleje. Na nástupišti je nově také méně sloupů než v minulosti, aby se tak usnadnil pohyb cestujících. Stěny jsou nově pokryty úryvky z amerického prohlášení nezávislosti a Všeobecné deklarace lidských práv, kterou přijalo OSN v roce 1948.

Reklama

Doporučované