Hlavní obsah

Stanice na vsetínské hvězdárně zaznamenala nejchladnější duben století

Foto: Lacey Dent, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nejchladnější duben v tomto století zaznamenala letos meteorologická stanice na vsetínské hvězdárně, která patří pod správu Muzea regionu Valašsko.

Článek

Průměrná teplota na meteorologické stanici v dubnu dosáhla 5,5 stupně Celsia, což je o 2,2 stupně méně než dlouhodobý normál.

„Za tak nízkou hodnotou stojí zejména hodně chladná první polovina měsíce. Ještě na apríla naměřili na vsetínské hvězdárně už skoro letních 23,5 stupně Celsia, o dva dny později ale přišlo extrémní ochlazení a ranní teploty týden klesaly k minus pěti stupňům. Nechyběl ani sníh, 12. dubna napadlo osm centimetrů a souvislá pokrývka vydržela až do 16. dubna,“ uvedl mluvčí muzea Jiří Koňařík.

Nejchladnější duben ve 21. století byl dosud z roku 2003, kdy bylo 6,4 stupně Celsia. Ttéměř v pětašedesátileté historii měření Hvězdárny Vsetín byl dosud nejchladnější duben v roce 1997, a to 4,1 stupně Celsia. „Opačný rekord je podstatně mladší. V roce 2018 byla průměrná dubnová teplota neuvěřitelných 13,2 stupně Celsia,“ uvedl meteorolog Muzea regionu Valašsko a odborný pracovník hvězdárny Pavel Svozil.

Reklama

Doporučované