Hlavní obsah

Staník z SPD čelí obvinění kvůli rasistickým výrokům

Policie obvinila tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka kvůli nenávistným výrokům. Ty měl pronést na půdě Sněmovny.

Reklama

Článek

Jeho jméno mluvčí pražské policie Jan Daněk přímo neuvedl, vyšetřovatelé se však o Staníka zajímali již v minulosti, a to kvůli jeho rasistickým výrokům na adresu Židů, Romů a homosexuálů, které podle svědků pronesl koncem loňského října ve Sněmovně.

„Kriminalisté zahájili trestní stíhání konkrétní osoby v souvislosti s výrokem jednoho z tajemníků v prostorách Poslanecké sněmovny,“ uvedl Daněk. Policie stíhání vede pro trestné činy podněcování k nenávisti vůči skupině osob, omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. V případě odsouzení hrozí obviněnému až tři roky vězení.

Hnutí SPD dnes prostřednictvím tiskové zprávy oznámilo, že Staník v současné době není jeho členem. Na webu Sněmovny je však jeho jméno i nadále uvedeno. Stejně jako na webových stránkách SPD, i zde figuruje jako tajemník poslaneckého klubu. Tisková zpráva uvádí, že „hnutí Svoboda a přímá demokracie se až do prošetření celé záležitosti nebude k tématu dále vyjadřovat“.

Na případ loni upozornil server Aktuálně.cz, který s odkazem na svědky incidentu uvedl, že Staník vyzýval ve sněmovní restauraci k posílání příslušníků menšin do plynu a k jejich zabíjení. „Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození,“ řekl serveru bývalý poslanec Marek Černoch (zvolený za Úsvit). Michaela Marksová (ČSSD) pak zpravodajskému webu popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat,“ uvedla.

Podívejte se, jak poslanec SPD Jaroslav Staník reaguje na naši reportérku.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Kromě tajemníka SPD zastával Staník funkci asistenta poslance SPD Jaroslava Holíka. V té skončil na přelomu loňského listopadu a prosince, protože byl podle Holíka příliš vytížen jako tajemník. Podle serveru Aktuálně.cz Staník od 80. let působil u někdejšího Sboru národní bezpečnosti a později u policie. Až do roku 2012, kdy byl vyloučen, byl členem strany ČSSD. V té době také začal úžeji spolupracovat s Tomiem Okamurou. Jako tajemník SPD bránil během říjnových voleb novinářům ve vstupu do volebního štábu hnutí a volal na ně policii.

Reklama

Doporučované