Hlavní obsah

Stanley Cup má St. Louis. NHL žije obdivuhodným příběhem dávno odepsaného týmu

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

St. Louis ovládlo sedmý zápas Stanley Cupu v Bostonu 4:1 a poprvé v historii klubu ovládlo sezonu NHL.

Reklama

Posvátné sedmé finále NHL bylo jednoznačnou záležitostí, alespoň co se výsledku týče. St. Louis ovládlo zápas o všechno 4:1 a slaví poprvé v historii zisk Stanley Cupu. Ještě 3. ledna přitom Blues byli nejhorším týmem celé soutěže…

Článek

Hokejová sezona 2018/19 oficiálně končí tím nejméně očekávaným výsledkem. Bavíme-li se tedy o ještě pár měsíců starých předpokladech.

Bitvu o Stanley Cup až v sedmém rozhodujícím zápase ovládlo poprvé v historii St. Louis Blues.

Tedy tým, který byl ještě 3. ledna tím úplně nejhorším týmem celé soutěže a experti dokonce pochybovali o tom, že by vůbec mohl postoupit do play off. Teď se mohou Blues pyšnit, že jsou prvním profesionálním sportovním týmem v Americe (NHL, NBA, NFL, MLB), který vyhrál titul v sezoně, po jejíž odehrané čtvrtině byl na dně tabulky.

V posledním zápase o všechno klub historickým zápisem uzavřel úžasný příběh. I nejdelší čekání jedné organizace na zisk trofeje. St. Louis se Stanley Cupu dočkalo po dlouhých 51 letech účinkování v nejlepší lize světa.

Hodně těžce budou porážku kousat čeští hokejisté Bostonu David Krejčí a David Pastrňák, těm na domácím ledě protekla šance mezi prsty. Bruins v zápase nebyli výrazně horší, ve statistice střelby měli dokonce výraznou převahu (33:20). Hosté je ale předčili chladnokrevnou efektivitou a především se mohli opřít o svůj brankářský přízrak.

Gólman Jordan Binnington v pozici ligového nováčka jako první gólman v historii vychytal v play off šestnáct výher.

K tomu, aby se stal navždy jednou z legend Blues, stačilo pouhých šest měsíců. Binnigton je největším překvapením a patrně i největším hrdinou celé hokejové sezony. V NHL debutoval až v pětadvaceti letech poté, co se několik sezon trmácel v AHL a dokonce ECHL. A to ve zcela zoufalé situaci.

Podívejte se na jeden z klíčových zákroků sedmého finále. Takhle za stavu 0:2 ve třetí třetině Binnington vychytal domácího Joakima Nordströma. O tři minuty později Blues zlomili zápas třetím gólem.

St. Louis ho povolalo do prvního týmu až 7. ledna, když bylo na dně ligy, a Binnington v nejlepší soutěži světa debutoval vychytaným čistým kontem. Brzy se stal jasnou jedničkou a tým nakonec dovedl i ke slavné trofeji.

Sluší se dodat, že z celého týmu šampionů byl nejhůře placeným hokejistou. V sezoně Binnington nastupoval pod – na poměry NHL – velice mrzutou smlouvou s roční gáží 650 tisíc dolarů.

Teď je velikým favoritem na zisk Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezony. A s prstenem pro vítěze Stanley Cupu se mu v létě bude jistě příjemně jednat také o novém kontraktu.

Velký příběh v utkání dovršil také 35letý obránce Jay Bouwmeester. Ten kvůli svému prvnímu Stanley Cupu musel v NHL odehrát téměř 1200 zápasů. Dnes v noci v Bostonu se ziskem trofeje zařadil do Triple Gold Clubu mezi hokejisty, kteří vyhráli Stanley Cup, olympiádu i mistrovství světa.

Spolu s ním bylo na soupisce St. Louis celkem dvacet hokejistů narozených v Kanadě, nejvíc v celé NHL.

Zisk Stanley Cupu slaví i dva Češi. Šéfem evropského skautingu klubu je totiž bývalý obránce Jan Vopat a členem širšího kádru byl i český obránce Jakub Jeřábek. Ten je ale podruhé za sebou tak trošku smutným hrdinou vyřazovací části. Jeřábek byl už u loňských oslav Washingtonu, protože tehdy stejně jako letos nenastoupil ve finále do žádného zápasu, jeho jméno na slavné trofeji vyryto nebude.

V letošní sezoně Jeřábek nastoupil v základní části za Blues jen do jednoho zápasu, v play off nenastoupil vůbec. Hrál na farmě v AHL a už s předstihem oznámil návrat do ruské KHL.

Přímo na ledě s hokejisty Blues slavila a mohla si potěžkat pohár i holčička Laila. Velká fanynka St. Louis trpí rakovinou a klub jí pomáhá financovat nákladnou léčbu. Na sedmé finále ji hokejisté do Bostonu vzali s sebou.

Reklama

Doporučované