Hlavní obsah

StarDance: K očkování nemůžeme nikoho nutit, zní z České televize

Foto: Česká televize

Tereza Kostková a Marek Eben. Nákaza Kostkové poslala několik tanečních párů do karantény.

Reklama

Pořad StarDance zastavil pozitivní test moderátorky Terezy Kostkové. Proč nejsou někteří soutěžící očkovaní? Jak často se testují? A proč nemá publikum respirátory?

Článek

Vysoce sledovaný pořad StarDance České televize zastavil pro tento týden koronavirus. Moderátorka Tereza Kostková, přestože je podle svých slov očkovaná, měla pozitivní test na covid, a několik tanečních párů kvůli tomu podle zjištění Seznam Zpráv zamířilo do karantény. Proč ale není očkovaných všech dvacet tanečnic a tanečníků, ptá se mnoho lidí.

Redakce Seznam Zpráv oslovila Českou televizi s dotazy na soutěž, která kvůli koronaviru musela na čas skončit.

„Pro účely natáčení pořadu by bylo samozřejmě nejsnazší, kdyby všichni, kteří se podílejí na vzniku StarDance, byli očkovaní. Očkování je ale dobrovolné a není možné je nařídit. A z tohoto principu proto musí vycházet i pravidla České televize,“ říká mluvčí České televize Karolína Blinková.

Práce na televizní zábavě, včetně výběru hlavních aktérů, navíc podle ní začaly už dávno předtím, než byly vakcíny všeobecně dostupné.

„V polovině roku 2020, kdy jsme začínali uzavírat smlouvy s účastníky pořadu, nebyla nadto ještě ani zcela jasná situace ohledně toho, jaké budou konkrétní možnosti a harmonogram pro očkování – tedy to, zda a případně v jakých termínech a pro které věkové skupiny budou vakcíny dostupné,“ uvedla Blinková.

Účastníci se podle vyjádření ČT testují vždy před každým přenosem před prvním vstupem do prostor, kde se StarDance natáčí.

„Přijali jsme řadu opatření, a to dokonce nad rámec platných nařízení vydaných Ministerstvem zdravotnictví. Štáb, účinkující i publikum musí mít negativní test na covid, a to i když jsou očkováni či prodělali nemoc,“ popisuje mluvčí.

Na hokej s rouškou, do televize bez

Mimořádné opatření vlády nařizuje nosit respirátory všem návštěvníkům divadelních představení, koncertů, filmových projekcí. Ale třeba také sportovních utkání, a to včetně velkých zápasů hokejové nebo fotbalové ligy s přímým přenosem v televizi.

Podle ČT ale toto srovnání není správné. Publikum soutěže Star Dance je údajně součástí přenosu, v podstatě filmový kompars.

„Součástí pořadu StarDance jsou emoce lidí, kteří podporují účinkující tanečníky. V publiku proto sedí jejich rodinní příslušníci, podporovatelé, osobnosti, které prošly předchozími deseti řadami StarDance, bývalí tanečníci, členové porot i osobnosti veřejného života. Publikum je při natáčení nedílnou součástí přenosu a tvoří kompars, čímž se odlišuje od diváků akcí pro širokou veřejnost,“ popsala Blinková.

Pražská hygiena ostatně diváky sobotního kola soutěže neposlala ani na testy, protože z pohledu hygieniků nepřišli do rizikového kontaktu s nakaženou moderátorkou.

„Máme rovněž zajištěn dvoumetrový odstup hlediště od parketu. Sportovní utkání a jakákoli akce, na kterou si, na rozdíl od StarDance, může kdokoli koupit vstupenku, je tedy akcí, která probíhá v jiném režimu,“ říká mluvčí.

Neměla by ale ČT jít příkladem, možná i nad rámec zákonných opatření, a při natáčení dodržovat pravidlo nošení respirátorů v publiku?

Pro účely natáčení pořadu by bylo samozřejmě nejsnazší, kdyby všichni, kteří se podílejí na vzniku StarDance, byli očkovaní. Očkování je ale dobrovolné a není možné je nařídit.
Karolína Blinková, mluvčí České televize

„Jedná se o uzavřené natáčení, kdy dopředu známe totožnost všech účinkujících v publiku, včetně jejich konkrétního usazení ve studiu. A je třeba zmínit, že nad rámec aktuálně platných opatření vydaných Ministerstvem zdravotnictví jdeme i v případě platnosti testů. Zatímco nyní je antigenní test platný 72 hodin a PCR test je platný 7 dní, u publika StarDance požadujeme antigenní test ne starší než 48 hodin a PCR test ne starší než 96 hodin,“ dodává Blinková.

Jakou podobu bude mít příští díl televizní soutěže, zatím ČT neupřesnila. Pravidla se ale měnit nebudou, televize musí dodržet smlouvu s BBC, která má nad podobou StarDance kontrolu.

Reklama

Doporučované