Hlavní obsah

Staré DVB-T končí. Lidé kupují set-top boxy, televize i internetovou TV

Vypínání starého DVB-T začalo na pražském Žižkově. Postupně k němu dojde po celém Česku.

Reklama

Zájem o internetové televizní kanály byl trendem hlavně u mladé generace, teď se k ní ale postupně přidávají i další. Často se tím chtějí vyhnout přechodu na DVB-T2.

Článek

V Česku právě probíhá vypínání pozemního DVB-T vysílání a přechod na novější standard DVB-T2. To vyžaduje koupi nové televize či set-top boxu podporujícího nový vysílací standard. Řada uživatelů ale volí i jinou možnost, kterou je pořízení internetové televize.

Přechod na novou technologii vzali jako příležitost i někteří provozovatelé televizí, aby mohli divákům nabídnout kvalitnější obraz a doprovodné služby. Například terestrická Televize Seznam je po přechodu na DVB-T2 dostupná ve vysokém HD rozlišení.

„Změna technologie pozemního vysílání je příležitostí pro přechod na jinou variantu, která zákazníky netlačí do zbytečné investice. Oproti digitálnímu vysílání nabízí internetová televize kanály v HD kvalitě, jež poskytuje kvalitnější a realističtější obraz,“ říká Vladimír Tovarňák za internetovou televizi Kuki.

A změny v chování uživatelů si všímá i O2, z jejíchž prodejů je vidět, že lidé řeší přechod na DVB-T2 na poslední chvíli a často právě pořízením internetové televize.

„Každý týden evidujeme stovky nových aktivací O2 TV, a to zejména v lokalitách, kde dochází k vypínání vysílačů. Počet zákazníků roste také díky tomu, že od listopadu naši televizi nově zdarma přidáváme k internetu na doma o rychlosti 50 Mb/s a více,” uvádí Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

„Od poloviny října navíc mohou majitelé chytrých televizí Samsung využívat aplikaci O2 TV, díky které mohou sledovat desítky televizních kanálů přímo v televizi přes internetové přehrávání,” dodává.

Zvýšení počtu objednávek internetové televize zaznamenal také konkurenční T-Mobile. „Pokud porovnáme například listopad a prosinec 2019 se stejným obdobím roku 2018, zájem o IPTV se zdvojnásobil. V porovnání se srpnem a zářím 2019 pak počet objednávek vzrostl 2,5krát,” říká Jiří Janeček za T-Mobile.

Na postupné vypínání starého standardu reagují také obchodníci. Na podzim hlásili v souvislosti s vypínáním signálu v Praze a části středních Čech obrovský nárůst zájmu o set-top boxy i nové televize. Například obchod Alza.cz uvádí růst prodejů o 83 procent. A zájem neopadá, alespoň to ukazují data konkurenčního e-shopu Mall, podle kterých za první dva lednové týdny vzrostly prodeje set-top boxů o 500 procent a televizorů o více než 40 procent.

Proto se také prodejci rozhodli zákazníkům přechod na nový standard ulehčit. Alza například bude v rámci své služby AlzaExpres dovážet nadrozměrné zboží i do regionů, kterých se přechod aktuálně týká, v těchto dnech tedy opět středních Čech a Královéhradecka. Řidiči také pomohou se zbožím do schodů a případně odvezou i obaly. U Mallu si pak podle mluvčí firmy Pavly Hobíkové mohou zákazníci zvolit kromě dopravy nového a odvozu starého přístroje i zprovoznění nově pořízených spotřebičů přímo u nich v obýváku.

Na konci listopadu začali diváci v Česku postupně přecházet na nový způsob příjmu televizního signálu, který se označuje zkratkou DVB-T2. Souvisí s tím konec současného pozemního vysílání, které jako první přestaly od 27. 11. šířit vysílače v Praze a středních Čechách. Další kraje se postupně přidávají nebo přidají. Od června 2020 tak diváci nenaladí žádnou ze současných televizních stanic na dosavadních kanálech.

Reklama

Související témata:

Doporučované