Hlavní obsah

Stařenka, která napsala Babišovi a v 89 letech pohnula s EET, žije

Obchod seniorky z Kladna, která psala ministru Babišovi kvůli EET.

 

Reklama

Vydali jsme se do Kladna najít ženu, kterou ministr financí označil za důvod, proč na poslední chvíli mění EET.

Článek

„Pokud mi píše 89letá důchodkyně z Kladna, která má malý obchůdek, která nemá vlastně ani internet, má malinké tržby, tak taková paní, jež prodává vyloženě to ovoce, zeleninu pro důchodce, tak může požádat Finanční správu o paušální daň a domluvit se s ní, zaplatí 600 korun ročně a potom nemusí evidovat," popsal Andrej Babiš nedávno, co ho vedlo k překotně oznámeným změnám v systému elektronické evidence tržeb.

Nic dalšího nechtěl jeho úřad k identitě ženy říci, na přímou žádost odmítl ukázat i text dopisu. Reportéři Seznam Zprávy se proto vydali anonymní seniorku a místo jejího údajného podnikání najít.

Existuje.

Malý obchod je v bývalé garáži vedle rodinného domu na okraji Kladna. Zelený nápis nad vchodem hlásá Ovoce - Zelenina. Na černých tabulích po stranách je bílou křídou napsáno, že obchod prodává „zboží z Česka". Výlohu zdobí jen přepravky a papír přiložený na sklo. Otevírací doba.

Uvnitř čeká na zákazníky prodavačka, na přepravkách se zbožím jsou další papírky s ručně napsanou cenou. Chybí jen jedno - seniorka, která obchod provozuje. Podle prodavačky zrovna není doma.

Totéž tvrdí starší muž, který se představuje jako syn majitelky. Rozhovor na kameru či natáčení uvnitř obchodu striktně odmítá. Bojí se, co se kolem nich strhne. To je důvod, proč se redakce Seznam Zprávy - i když identitu zná - jména seniorky a syna rozhodla nezveřejnit.

Syn se nejprve nechce bavit vůbec, po chvíli se však alespoň trochu rozmluví. A potvrzuje, že to opravdu byla jeho matka, kdo napsal šéfovi hnutí ANO dopis. Neskrývá přitom své rozladění, co se z nevinného příběhu stalo.

Obchod podle lidí z místa existuje už od 90. let. Před začátkem svého podnikání podle nich majitelka byla ředitelkou školy. „Neřeknu vám přesně, jak často sem jdu nakupovat. Občas, když je potřeba nějaké ovoce nebo zelenina, tak to mám 10 metrů. Myslím, že ten obchůdek vznikl po roce 1990," řekl Seznamu muž, který bydlí blízko obchodu. Další kolemjdoucí si pochvaluje, že jsou v obchodě tuzemské suroviny.

„Je to tam lepší než v těch velkých obchodech. Mám to blízko, dobrý výběr, je to domácí. Žádný dovoz," dodává asi 30letý muž s kapucí, který si nepřeje být jmenován.

Andrej Babiš „ručně psaný dopis kladenské zelinářky" proslavil na tiskových konferencích, kde obhajoval nastavení EET a jeho úpravy těsně před startem.

„Nemám problém při rozumných argumentech změnit názor," odkázal dokonce ministr financí na radu z Kladna. A proto přišel na koaliční radu vlády s nápadem, že by se drobní podnikatelé s obraty do 250 tisíc korun ročně mohli vyhnout EET, pokud si zažádají o takzvanou paušální daň.

Aktuálně tento daňový režim využívá jen mizivý počet lidí. Jestli se do něj přihlásí i provozovatelé zeleninové garáže v Kladně, bude jasné za pár týdnů.

Reklama

Doporučované