Hlavní obsah

Stáří začíná ve 40. Dosud neznámá čísla o tom, co se děje v práci, nelžou

Studio Seznam: „Staří" na českém trhu práce začínáme být už po čtyřicítce.

 

Reklama

Lidí bez práce v Česku stále ubývá, ale neplatí to pro všechny věkové skupiny. Od kolika let budete patřit do rizikové skupiny, pokud jde o nezaměstnanost? A jaké schopnosti s přibývajícím věkem ztrácíte a co naopak získáváte? Sledujte speciální studio Seznam Zprávy.

Článek

Je to příběh, který lidé nad padesát mohou zažít docela snadno. „Personalistka z jedné stavební nadnárodní společnosti mě označila, že jsem starý, udělala to v mailu, který se nedopatřením dostal do mojí pošty,“ popisuje, jak hledal práci, projektant Pavel. Jemu se už blíží šedesátka.

Ale nové poznatky z trhu práce ukazují, že pokud jde o práci, začínají být Češi z pohledu firem „staří" už i po čtyřicítce.

Přestože nezaměstnanost v Česku klesá, nejrizikovější skupinou zůstávají lidé ve věku 50+. Představují každého třetího nezaměstnaného. Ale věková hranice se stále snižuje.

„Největší nárůst nezaměstnanosti mají lidé už ve věku nad čtyřicet let. A věková kategorie plus 45 je velmi ohrožená,“ upozorňuje Monika Červíčková, předsedkyně sdružení Plus 50, která se snaží pomáhat nezaměstnaným lidem ve věku nad 50 let.

Podle ní k tomu mají firmy různé důvody, mezi hlavní ale řadí to, že lidé nad čtyřicet let očekávají větší výplaty než mladší pracovníci. Také nadřízení mají u mladších pracovníků větší autoritu a respekt.

„Dostáváme se do situace, kdy nastávající generace čtyřicátníků bude mít většinu svého produktivního života problém najít práci,“ dodává Monika Červíčková.

Potvrzují to i data Českého statického úřadu. Lidé ve věku 40 až 45 let byli v roce 2016 druhou nejpočetnější skupinou nezaměstnaných.

Tou úplně největší skupinou nezaměstnaných (bezmála 54 tisíc lidí) stále zůstávají ti ve věku 55 až 59 let. „Lidé ve věku nad padesát let patří do skupiny uchazečů o práci, kterým hrozí dlouhodobá nezaměstnanost,“ říká Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce. Jak populace stárne, bude přitom lidí v tomto věku stále více.

Reklama

Související témata:

Doporučované