Hlavní obsah

Starka: Každý jsme se v 90. letech nějak živili. Určitě tam byly zbraně a drogy, v noci není práce lehká

Příbramský boss Jaroslav Starka promluvil v až nečekaně otevřeném rozhovoru zdaleka nejen o fotbale.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé znají jaroslava Starku nejen z fotbalového prostředí, coby šéfa příbramského klubu. Ale i z článků, a dokonce i filmů dotýkajících se prostředí organizovaného zločinu. Na jednu stranu se ohrazuje proti nálepkám gangster či mafián, na druhou stranu připouští, že zejména v 90. letech se zdaleka nejen ve fotbale děly v Česku velmi divoké věci, jichž se účastnil.

Článek

V jeho pracovně na příbramském stadionu najdete plakát Coppolova filmového Kmotra, stejně jako Starkova oblíbeného rapera známého jako Tupac. Též zarámovanou kulku, Jezulátko, na stole položený krucifix i Masarykovu bustu.

Tak vypadá kulisa rozhovoru, který Seznam s Jaroslavem Starkou v Příbrami natočil pro pořad Jiná liga. Zde, ve videu nad textem, přinášíme jeho výrazně delší verzi.

„Když budu dávat milion měsíčně na dobročinné účely, tak vám lidé stejně řeknou: Gauner, je to mafie. Někdo vás z něčeho obviní a vy to pak v tomhle státě nikdy nejste schopen sundat,“ postěžoval si Starka v rozhovoru.

Do vězení ho soud poslal ještě v předlistopadové éře, za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. V nových společenských poměrech se pak Jaroslav Starka objevoval ve společnosti osob spojovaných s projevy násilné, ale i ekonomické kriminality. A to i těch nejslavnějších: Starku jste mohli potkat po boku Františka Mrázka, Radovana Krejčíře či Tomáše Pitra, viceprezidentem příbramského klubu je po dlouhá léta Vlastimil Spěvák.

Na několik měsíců se Starka objevil ve vyšetřovací vazbě kvůli obvinění, že unesl Krejčířova otce Lamberta, podezřelý byl též z únosu bankéře Giuseppe Roselliho. Muž ze Starkova okolí Miroslav Rus byl zase stíhán v souvislosti se zmizením Miroslava Kříže, tehdy místopředsedy fotbalové asociace.

V žádném z těchto případů ale Starkovi a spol. nakonec vina prokázána nebyla. „Nic vám neprokážou, a ani se vám pak neomluví,“ konstatuje Starka.

Ale úplné neviňátko ze sebe nedělá. Na otázku, které z atributů, jež jsou mu přisuzovány, odpovídají pravdě, odvětil: „Hele, každý jsme se něčím živili. Když byla devadesátá léta, určitě tam byly zbraně, drogy… A to ostatní bych nekomentoval… Já jsem hodně dělal noční podniky – a noční práce není lehká, obzvlášť v Praze, že jo. Takže nemáte s sebou lidi, co chodí v kravatách, mluví spisovně a studují vysokou školu. Protože ti by vám podnik neochránili.“

Starka pohovořil i o tom, jak se v 90. letech funkcionáři Opavy pokusili zachránit v lize tím, že nabídli příbramským hráčům milion korun, aby nechali Opavu v posledním kole vyhrát. Zamyslel se nad tím, kdo je v českém fotbale nejmocnější, a připomněl i epizodu, kterak jednal o svém angažmá ve Slavii. To vše najdete ve videozáznamu rozhovoru nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované