Hlavní obsah

Starokladrubského bělouše, svatební dar pro Kate s Williamem, museli utratit

Starokladrubák Favory trpěl vážným nádorovým onemocněním.Video: Marek Martinovský, Profimedia.cz

 

Reklama

Kladrubský hřebčín nechal minulý týden utratit starokladrubského hřebce, kterého v roce 2011 darovala česká vláda britskému královskému páru, princi Williamovi a jeho ženě Kate, jako svatební dar. Hřebec Favory Alta trpěl nevyléčitelnou nemocí. Informaci hřebčín uvedl na svém webu.

Článek

Letos by hřebci Favory Alta XXI-30 Cambridge bylo 13 let, narodil se v květnu 2006. Favory je jedna z nejstarších čistokrevných linií starokladrubských koní.

Bělouš byl nakonec darem jen symbolickým, královský pár si jej jako svatební dar nikdy nepřevzal. Na výslovnou žádost obdarovaných zůstal v hřebčíně, kde byl i jednou z atrakcí při prohlídkách stájí.

Hřebčín v Kladrubech pravidelně dodává starokladrubské koně švédskému a dánskému královskému dvoru. Britský dvůr využívá při ceremoniích norfolky, starokladrubské koně nemá.

Kladrubský hřebčín je nejstarším velkým hřebčínem na světě. V Kladrubech chová bělouše, ve Slatiňanech vraníky. Má kolem pětistovky koní. Loni oba hřebčíny navštívilo kolem 80 000 turistů. Od roku 2002 je komplex hřebčína spolu s kmenovým stádem koní národní kulturní památkou.

Reklama

Doporučované