Hlavní obsah

Staroměstský orloj se na několik měsíců zastaví. Čeká jej oprava za bezmála 10 milionů korun

Jednu z nejvyhledávanějších pražských památek čeká oprava za bezmála 10 milionů korun.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Na pět až šest měsíců se v pondělí zastaví pražský orloj. V rámci rekonstrukce Staroměstské radnice jej čeká oprava za téměř 10 milionů korun. Středověké věžní hodiny by měla dočasně nahradit velkoplošná obrazovka.

Článek

Orloj naposledy ožije v pondělí v 9 hodin. Poté, co se jedna z nejnavštěvovanějších pražských památek zastaví, budou nejprve označeny a sepsány všechny její díly. Teprve pak začne celková demontáž, převoz do dílen a restaurace, jež by měla být hotova nejpozději do konce letních prázdnin.

Opravy se dočká soustrojí, které orloj pohání, figury apoštolů i dřevěné plastiky, jež se při běžném provozu pohybují spolu s figurami apoštolů. Součástí restaurace bude i výroba nového kalendária a malba astrolábu. Orloj navíc bude doplněn o původní fragmenty, které doposud byly v muzeu hlavního města. I jeho mechanika se vrátí do podoby z 60. let 19. století.

Restaurátorské práce a opravy budou stát 9,4 milionu korun.

Jižní stranu věže Staroměstské radnice by přibližně za měsíc, po kompletní demontáži orloje, měla „zdobit“ velkoplošná obrazovka. Jak ale uvádí pražský magistrát, s dodavatelem obrazovky dosud není uzavřena smlouva, a jde tak pouze o jednu z možných variant.

Reklama

Doporučované