Hlavní obsah

Starosta „biatlonového“ města o Babišovi: Z koronaviru dělá show

Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda zažil hektický týden. Kvůli riziku koronaviru se musel biatlonový svátek obejít bez lidí.

Reklama

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda kritizuje jako starosta Nového Města na Moravě Babišovu vládu za to, jak komunikuje ohledně koronaviru. Z hrozby prý dělá divadlo a zneklidňuje občany.

Článek

Těšili se na nápor desítek tisíc fanoušků a také vzpruhu pro turistický ruch v regionu. Avšak místo aby Vysočina Arena vítala na závodech světového poháru v biatlonu 120 tisíc příznivců, má za sebou nejpodivnější závody v historii.

Kvůli obavám z koronaviru zakázala Bezpečnostní rada státu na závody divákům přístup.

Kritici tohoto rozhodnutí však poukazují na to, že ve stejném týdnu zůstaly bez výraznějších omezení jiné velké akce. Fotbalové derby pražských „S“ s návštěvou přes 19 tisíc příznivců nebo Motosalon v Brně, kam během prodlouženého víkendu dorazilo 55 tisíc diváků, řada z nich ze zahraničí.

Video: Reportáž z opuštěné Vysočina Areny

Reportáž z Vysočina Areny, den před závody.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Tím, kdo postoj státu k biatlonovým závodům zpochybňuje, je starosta Nového Města na Moravě, u něhož Vysočina Arena leží a které poskytuje účastníkům závodů tradičně zázemí.

„Bezpečnostní rada má asi detailnější informace. Nicméně myslím, že mohla biatlon pro diváky zrušit dřív než tři dny před akcí. Pozdější verdikt nejspíš způsobil větší ztráty, než bylo nutné,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy novoměstský starosta Michal Šmarda, který je mimochodem místopředsedou ČSSD, jejíž ministři jsou spolu s hnutím ANO ve vládě a na verdiktu se podíleli.

Podle Michala Šmardy by pochybnosti ohledně pořádání akcí vznikat nemusely. „Kdyby kolem jednání Bezpečnostní rada státu nedělala takové taškařice. To nám skutečně nepomohlo,“ kritizuje.

Můžete to rozvést?

Jsem přesvědčen, že máme vynikající odborníky, na epidemie připravené. Už 150 let od Rakouska-Uherska se vytváří systém krizového řízení státu a podle mého názoru funguje. Není důvod z něho dělat frašku, jak se děje na tiskových konferencích premiéra Babiše a dalších ministrů. Mně přijde, že to znevěrohodňuje celý proces.

Jak to myslíte?

Máme náměstka ministra zdravotnictví, pana Prymulu, který je schopen celou věc chladnokrevně a bez problémů řešit. Umí seriózně a srozumitelně postup státu vysvětlit a nemusely by kolem toho být takové šaškárny, jako že ministři defilují málem s fonendoskopy na krku. Dělají tak ze sebe kašpary a je to nadbytečné.

Chcete říci, že takový přístup podle vás vyvolává paniku?

Kdyby odborníci typu pana Prymuly standardním, klidným stylem vysvětlovali, co se děje, občané by to vzali mnohem lépe, než když se z toho dělá taková show. Je mi prostě líto lidí, kteří se roky připravují na krizové vedení státu a najednou jsou odsunuti na druhou kolej a dělá se z toho PR divadlo.

Na druhou stranu, premiér je šéfem Bezpečnostní rady státu.

Myslím, že odpovědnosti lze dostát klidnějším a umírněnějším způsobem. Nemusí u tiskovek školit ministra zdravotnictví, co má a nemá říkat. To platí i pro vyjádření, jestli italská vláda selhala, nebo ne. To jsou věci, které lidi moc neuklidňují. Spíš naopak. Když to vezmu věcně, Česká republika se chová přiměřeně, zodpovědně a tak, jak si situace zaslouží. Bez toho vládního divadla by se obešla.

Byla tedy podle vás chyba nařídit biatlon bez diváků?

Bezpečnostní rada má detailní informace a všechny se k nám nemusí dostat. Nicméně jsem byl hodně nervózní z vyjádření pana premiéra, které učinil v pátek v týdnu před biatlonem. Tehdy uvedl, že rada může o zrušení biatlonu rozhodnout až ve středu, 24 hodin před závody. V tu chvíli jsem si říkal, že rozhodnutí na poslední chvíli způsobí obrovské škody a zmatky. To bylo asi nejméně vhodné vyjádření, které jsem slyšel za dobu příprav závodů Světového poháru.

Biatlon nakonec Bezpečnostní rada státu zrušila v pondělí. Motosalon v Brně, kam také míří velké množství zahraničních diváků, nebo derby v Praze přitom dostaly zelenou. Jak si to vysvětlujete?

Předpokládám, že k biatlonu přistoupili jinak proto, že se předchozí biatlonové závody jely v severní Itálii, kde byla nejhorší situace z hlediska koronaviru. Ale právě proto mělo rozhodnutí padnout dříve. Samozřejmě nevím, jestli ministři a premiér před rozhodnutím získali nějaké nové informace, ale myslím, že většinu měli už dříve.

Takže podle vás bylo Nové Město na Moravě v nejistotě ohledně závodů zbytečně dlouho?

Ano, nejistota byla dlouhá a mohla způsobit větší ztráty, než bylo nezbytné. Laicky jsem si myslel, že riziko může vláda spatřovat v tom, že do Nového Města přijedou všechny realizační týmy z toho zázemí, které pobývalo v severní Itálii. Evidentně vláda spatřila riziko v účasti diváků, kteří by přišli na stadion.

Přitom realizační týmy se volně po městě pohybovaly, ne?

Já sám to nekritizuji. Předpokládám, že vláda to nějak vyhodnotila.

Nicméně i na Motosalonu byla spousta návštěvníků z Itálie nebo Německa a akce se konaly…

Dobrá otázka pro členy Bezpečnostní rady státu. Nezbývá mi než vyjádření pana premiéra důvěřovat. Z pohledu Nového Města na Moravě nebylo úplně jednoduché rozhodnutí rady naplnit, ale nám se to podařilo.

Stovky, možná i tisíce diváků nakonec při závodech stály za plotem, daleko od závodníků. Mělo tedy opatření rady smysl?

Jak organizátoři, tak integrovaný záchranný systém i město udělali vše pro to, aby opatření účinné bylo. Nevím, jaké cíle vláda svým rozhodnutím sledovala, takže netuším, jestli jich dosáhla. My jsme udělali maximum.

Lze už vyčíslit ztráty regionu v cestovním ruchu?

Budou to konkrétní ztráty podnikatelů, které se promítnou do celého mikroregionu, ale na vyčíslení je ještě brzy. Věřím, že se s tím vyrovnáme. Možná, že i fakt, že jsme to celé zvládli bez emocí, povede k tomu, že se prestiž regionu ještě zvýší.

Jaké máte vůbec reakce od lidí z města?

Byli samozřejmě zklamaní, protože biatlon jsou pro region žně. Trh v cestovním ruchu je v dnešní době složitý, není lehké v tom oboru podnikat. Nicméně lidé jsou tu tvrdí, přizpůsobiví a dokážou se vyrovnat s ještě horšími situacemi, než byla tahle.

Reklama

Doporučované