Hlavní obsah

Pokud by měl být ministrem kultury někdo jiný než já, je to šaškárna, říká místopředseda ČSSD Michal Šmarda

Místopředseda ČSSD Šmarda o tom, kdo bude ministrem kultury a jak to bude s vládou.Video: Matina Spěváčková , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Už jsme k smíchu, lidé už mají plné zuby, že se musí dívat, jak tady řešíme pseudokrizi, šest týdnů řešíme jednoduchou věc jako výměnu ministra, je to věc, kterou by manažer nebo starosta měl vyřešenou za dva dny,” hodnotí poslední vývoj ohledně vládního pnutí místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Právě toho chce strana přes odpor prezidenta poslat místo Antonína Staňka na Ministerstvo kultury.

Článek

Místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Šmarda věří, že premiér Andrej Babiš (ANO) na čtvrteční schůzce přesvědčí Zemana, aby vyhověl jeho návrhu.

Vypršel čas, aby se hrál ping-pong s mým jménem

Právě změnu postoje prezidenta by Šmarda považoval za ideální řešení aktuální situace. Jiné jméno kandidáta než to svoje by považoval naopak za šaškárnu.

„Jestliže po dobu těch šesti týdnů nikdo nepřišel s tím, že Michal Šmarda je ochoten svoje jméno odsunout stranou tak, aby se našel nějaký kompromis, tak jestli by teď někdo přišel s tím, že vyměníme to jméno a tím to vyřešíme, tak je to šaškárna, na které se podílet nechci,“ vymezil se ostře Šmarda ve Výzvě.

Nenasazujme Staňkovi psí hlavu

Šmarda by si přál, aby se situace rychle odblokovala. „Pan Staněk se dostal do určité situace, ze které je těžko, jak se dostat ven. Měli bychom poprosit nejvyšší ústavní činitele, aby se kolem toho přestaly hrát různé hry a panu Staňkovi pomohli z té jeho situace, do které se možná i ne svojí vlastní vinou dostal a mohl fungovat normálně v jiné pozici,“ říká ve Výzvě Šmarda.

Podle něj Staněk chyboval hlavně v tom, že nedokázal veřejnosti vysvětlovat svoje kroky a viditelněji prezentovat ideály ČSSD. Kritika Staňka už je ale podle něj bezúčelná. „Byl bych nerad, kdybychom Antonínu Staňkovi nasazovali psí hlavu,“ dodal.

Byly doby, kdy jsem Zemana ctil

Šmarda prezidenta Miloše Zeman přitom celkem dobře zná. Nové Město na Moravě a Nové Veselí, kde je hlava státu známým občanem, jsou jen pár kilometrů od sebe a politici se v minulosti několikrát setkali. „Já jsem ho zejména v devadesátých letech považoval za jednoho z největších politiků České republiky. Kromě té vůle k vítězství přemýšlel i o programových věcech, za víkend dokázal sednout k psacímu stroji a napsat progam politické strany,“ zavzpomínal Šmarda.

Zeman podle něj má teď své vlastní projekty a zájmy jako SPOZ a nemůže pracovat ve prospěch jiných politických stran. Ohledně jednání se Zemanem je ale Šmarda optimista. „Věřím, že u nejvyšších ústavních činitelů zvítězí odpovědnost za Českou republiku nad nějakými malichernostmi,“ dodal ve Výzvě.

Schůzka Babiš a Zeman

Předsednictvo ve středu pověřilo premiéra Andreje Babiše, aby se Zemanem jednal o smírném řešení vládní krize. ANO vzkázalo, že je pro ně priorita pokračovaní stávající koalice.

„Předsednictvo se jednoznačně shodlo na tom, že chceme, aby pan premiér s panem prezidentem diskutovali o smírném řešení této situace. Předsednictvo jednoznačně preferuje variantu pokračování stávající vládní koalice se sociální demokracií,“ řekl Faltýnek. Babiš měl na jednání načrtnout možné způsoby řešení krize. Konkrétní plány ale ANO neodhalilo.

Faltýnek však odmítl, že by byla na stole varianta, že by si ANO a sociální demokracie vyměnily ministerstva. V médiích se totiž objevily spekulace, že by například ČSSD mohla získat namísto Ministerstva kultury Ministerstvo pro místní rozvoj.

ČSSD na odchodu?

Kvůli Zemanově neochotě odvolat Staňka z postu ministra kultury zvažuje sociální demokracie odchod z vlády. Babiš chce situaci se Zemanem probrat osobně, setkají se ve čtvrtek pozdě odpoledne na Pražském hradě. V pátek pak za Zemanem do Lán přijede předseda ČSSD Jan Hamáček a Staněk, prezident se je chce pokusit usmířit. V pondělí se bude vládní krizí zabývat předsednictvo sociální demokracie.

Zeman odmítl přijmout Staňkovu rezignaci a od konce května nevyhověl ani návrhu premiéra na jeho odvolání. Minulý týden po bezvýsledné schůzce s Babišem a Hamáčkem uvedl, že v protikorupční vládě by neměl končit ministr za to, že odhalí korupční jednání.

Reklama

Doporučované