Hlavní obsah

Starosta, který odstěhoval Koněva, chce do Sněmovny. A žaluje komunistu Filipa

Foto: Profimedia.cz

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář chce do velké politiky.

Reklama

Starosta Ondřej Kolář rozzlobil Rusy odstěhováním Koněva a musel se skrývat pod policejní ochranou. Teď chce v celostátní politice řešit dezinformace. A začíná symbolicky - žalobou na předsedu KSČM.

Článek

Loni na jaře bylo nenápadné pražské náměstí Interbrigády takřka válečným bojištěm.

Odstranění sochy maršála Koněva, která tu stála od roku 1980, vyvolalo nevídanou diplomatickou roztržku s Ruskem. V jejím středu stál šestatřicetiletý starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, který se musel dokonce nějaký čas skrývat pod policejní ochranou.

Teď už je v Dejvicích celkem klid. Klid po bouři. A dosud lokální člen TOP 09 míří do „velké“ politiky. Své ostruhy ze střetu plného dezinformací a ruských špionů chce zúročit v letošních volbách do Poslanecké sněmovny.

Má se objevit na spojené kandidátce své mateřské strany, ODS a KDU-ČSL (SPOLU).

O svých kandidátech pro podzimní parlamentní volby právě dnes jedná pražská TOP 09. V hlavním městě je někdejší vládní strana tradičně nejsilnější. Konzervativně-liberální kandidátku „Spolu“ by letos v metropoli měla vést šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Žaloba na šéfa komunistů

Dozvuky koněvovské aféry řeší Ondřej Kolář dodnes. „Před pár dny jsem podal civilní žalobu na ochranu osobnosti na předsedu KSČM Vojtěch Filipa,“ řekl Kolář pro Seznam Zprávy. Filip loni na jaře v přímém přenosu televize Prima CNN tvrdil, že Kolářovi předci mají nacistickou minulost, Kolář ho tehdy nazval prasetem. Teď chce starosta od šéfa komunistů omluvu. „Svá slova nebude moct dokázat,“ říká Kolář.

Dezinformace o jeho rodině kolují po internetu právě od aféry s Koněvem. „Zrovna před deseti minutami mi zase přišel e-mail, že jsem nacista a moji předci byli v gestapu. Pořád to trochu žije a dezinformace se šíří dál,“ říká komunální politik.

Pokud opravdu bude kandidovat, čeká, že se Sputnik, tedy internetová platforma ruské propagandy, „zavaří“. „Aspoň budu mít případně kampaň zadarmo,“ říká s nadsázkou muž, jehož příběh popsala loni i světová média, včetně britské BBC či německého Die Zeitu.

Téma dezinformací ale bere podle svých slov vážně a chce jej přinést do celostátního měřítka. „Bohužel i covidová krize a dezinformace kolem očkování ukázaly, jak je český stát slabý v informačních střetech. Jak je to možné, že se šíření nepravd o očkování nepodařilo včas zamezit? V tom musíme přidat,“ říká.

Podle něj by politici sdružení pod značkou SPOLU rádi zřídili post jakéhosi státního tajemníka pro bezpečnost, který by koordinoval informace od tajných služeb a zainteresovaných institucí. „Mohlo by to být něco, jako je národní bezpečnostní poradce v USA,“ dodává.

Spory s Piráty

Protikampaň mu ale kromě údajných nepřátelských sil z Ruska a jejich českých spojenců dělají delší dobu na Praze 6 i konkurenční Piráti. Starostu, který prominentní pražské čtvrti vládne již druhé volební období, kritizovali v minulosti kvůli smlouvám na právní poradenství, které vypracoval Kolářův spolužák v hodnotě tři sta tisíc korun.

„Vše jsem vysvětlil. Jde o místní konkurenční spory, odráží to aroganci a nezkušenost místních Pirátů. Tomu nebudu ustupovat,“ odmítá výtky Kolář. Ale připouští, že v kampani to zaznít může.

Zároveň ho ale může těšit, že před pár dny skončil druhý v anketě výzkumné agentury Phoenix research o nejpopulárnějšího starostu v Praze. Znovu na post v čele Prahy 6 ale kandidovat nehodlá.

I přes lokální spory si vládu s Piráty na celostátní úrovni Kolář představit umí - na rozdíl od ANO. „Na vládnutí s ANO ještě není čas. Teď je čas po osmi letech, co je ANO u vlády, po nich uklidit. Prospělo by jim zkonsolidovat se v opozici, pak by třeba spolupráce byla možná,“ říká starosta.

V současnosti má TOP 09 za Prahu ve Sněmovně tři poslance: Pekarovou Adamovou, mistra kroužkování Dominika Feriho a Karla Schwarzenberga. O místa na sdílených koaličních kandidátkách bude nepochybně ve všech stranách boj. A v koncentrované konkurenci bude těžké na poslanecké křeslo dosáhnout. „O tom, na jakém místě kandidátky budu, musí rozhodnout krajská organizace. K tomu nemůžu víc říct,“ říká Kolář.

Navázat by případně chtěl právě na bývalého ministra zahraničí a zakladatele TOP 09 Karla Schwarzenberga, jemuž v minulosti dělal asistenta. Třiaosmdesátiletý „kníže“ letos v politice skončí a Kolář se chce věnovat právě jeho diplomatické agendě.

Tu má ostatně v DNA. Jeho otec je jeden z nejvýraznějších českých diplomatů, bývalý velvyslanec v USA či Rusku Petr Kolář. Od dětství ho celá rodina doprovázela na zahraničních „štacích“, Kolář mladší tak studoval například ve Švédsku či v USA.

Hry s ricinem

Loňská kauza Koněv nakonec vyústila ve vládní diplomatickou kauzu, v jejímž středu byli ruští agenti, kteří do Česka měli přivézt jed ricin a měli být hrozbou právě pro Koláře a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Češi v souvislosti s údajnou provokací vyhostili ze země dva ruské diplomaty.

Kolář se musel nějakou dobu skrývat a stejně jako Hřib dostal policejní ochranu. Loni musela policie chránit také starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného z ODS, rovněž z obav reakce Rusů, tentokrát kvůli instalování pomníku vlasovcům. Také Novotný by rád v příštích volbách do Sněmovny kandidoval, ve straně ale spíše nemá podporu.

Kolářova domovská Praha 6 je jednou z nejbohatších lokalit v celém Česku. Sídlí zde například generální štáb české armády, České vysoké učení technické či firma nejbohatšího Čecha, PPF. Vily na Ořechovce či Hanspaulce pak patří k nejluxusnějším adresám v hlavním městě. Tradičně tu vyhrávají pravicové i liberální strany.

I proto nemusí být pro Koláře snadné vysvětlit problematiku dezinformací i mimo jeho pražský „skleník“. Zvlášť ve chvíli, kdy ho prezident Miloš Zeman svým voličům vykresluje jako „neschopného“ a muže „směšných a ubohých“ gest. Hlava státu ostatně prosazuje družbu s Ruskem a obavy z nepřátelských aktivit Moskvy ve svých veřejných vyjádřeních odmítá.

I díky příběhu s ricinem ale Kolář věří, že v celostátní politice může oslovit i lidi mimo hlavní město. Právě v regionech je to podle něj potřeba. „V tom jsem viděl smysl v těžkých chvílích. Můj příběh ukazuje, že hybridní hrozby jsou reálné. Ani nevíte, jak se kvůli nim můžete najednou ocitnout na neznámém místě s ochrankou a bez mobilu a nemůžete ani zavolat své manželce, protože jste v ohrožení života,“ myslí si Kolář.

„Po všem, co jsem zažil kolem Koněva, už se s prominutím z ničeho nepo***u,“ říká Kolář.

Reklama

Doporučované