Hlavní obsah

Starosta, který vydělává na invalidech. Případ Hrčava míří k Lence Bradáčové

Foto: Seznam Zprávy

Podnikatel Marek Sikora, hlavní postava čtyřdílné investigativní série Ve stínu Malé Prahy, ovládl Hrčavu jako lídr kandidátky hnutí ANO.

Reklama

Policie se bude zabývat případem starosty, který v malé vesnici Hrčava v Těšínských Beskydech propojil svůj byznys s vedením obce a zneužíval státní dotace pro zaměstnávání invalidů. Trestní oznámení na základě reportáží Seznam Zpráv v úterý podali analytici z České pirátské strany.

Článek

Investigativní série Ve stínu Malé Prahy o zprivatizované obci na konci Česka bude mít dohru. Členové České pirátské strany na základě reportáže Seznam Zpráv podali podnět policii.

Reportáže z jedné z nejvýchodnějších obcí v Česku odhalily, jak tamní starosta nakládá s prostředky obce, jak spojuje činnost obecního úřadu s vlastním podnikáním a jak využívá děr v sociálním systému k tomu, aby vydělal na příspěvcích pro handicapované.

1. díl reportáže Ve stínu Malé Prahy:

Ty podle bývalých zaměstnanců jeho firem starosta a podnikatel Marek Sikora účelově zaměstnává k tomu, aby od státu pobíral příspěvky na jejich mzdu. Peníze, které by podle zákona měly v plné výši jít do kapes invalidů, potom přerozděluje a část si od nich bere zpět.

„Ve spolupráci s analytickým týmem Pirátů jsme podrobně zmapovali místní kauzy, oslovili jsme občany z Hrčavy i přilehlých vesnic a shromáždili celou řadu nových svědectví a podkladů, které se týkají jednak podezření na vyvádění státních příspěvků určených na zaměstnávání handicapovaných občanů a jednak i podivného hospodaření obce Hrčava,“ řekla Seznam Zprávám zastupitelka nedalekého města Karviná Zuzana Klusová.

Trestní oznámení spolu s ní podali i pirátští poslanci Olga Richterová a František Navrkal.

„V něm jsme zdůraznili nejenom možnou škodu ve vztahu k veřejným prostředkům, ale zejména společenské nebezpečí takovéto činnosti, neboť se týká často zcela bezbranných osob,“ dodala Klusová.

„Měsíčně dostával 4 až 5 tisíc“

Dokument přistál na stole vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové v Praze. Podle oznamovatelů proto, aby Bradáčová přezkoumala, kam věc postoupí.

„Osoby blízké starosty Marka Sikory působí a působily u Policie ČR, což je důvodem, proč se někteří svědci obávají poskytnout v popsaných skutcích svědectví,“ píše se v úvodu trestního oznámení.

Nejrozsáhleji jde o podezření z podvádění při čerpání státních dotací na osoby se zdravotním postižením. Ty se týkají spolku Hrčávka a firmy Ignis Forst – subjektů, ve kterých jsou zapojeni starosta Hrčavy Marek Sikora i jeho otec Rostislav.

Piráti k němu kromě svědectví v reportáži získali výpovědi další skoro desítky lidí. A všichni se v něm shodují na jednom – část příspěvku, který jim náležel od státu, si majitelé firmy nechávali pro sebe.

„Znám člověka, mého známého, který tam pracoval roky. Pan Sikora na něj bral dotace, jelikož je zdravotně znevýhodněný (ZTP). Co mi říkal, tak tam měsíčně dostával čtyři až pět tisíc, zřejmě podle nálady, vždy samozřejmě na ruku, bez výplatní pásky. Pracoval tam, podle mě měl dostávat aspoň minimální mzdu,“ tvrdí například jeden ze svědků.

„Nabízel, že by z ní mohl mít dotace“

Někteří další lidé mluví i o tom, že jim zastupitel a starostův otec Rostislav Sikora nabízel zaměstnání i přes to, že by přes svůj zdravotní handicap nemohli pracovat.

„Během této návštěvy nabízel Rostislav Sikora, že osobu zaměstná s tím, že by z ní mohl mít dotace, přitom by nejspíš žádnou práci ve skutečnosti neodváděla,“ tvrdí další ze svědků, citovaných v trestním oznámení.

Piráti zmiňují i jinou obyvatelku Hrčavy, která potvrdila, že osoby zaměstnané ve společnostech Marka Sikory neměly nárok na celou částku.

„Podezření popsaná v reportáži Seznam Zpráv se potvrdila. V dalším rozhovoru žena potvrdila, že tyto osoby zaměstnané ve společnostech Marka Sikory dostávaly pouze malou část odměny,“ píše se v dokumentu.

Případem se nyní ze zákonné povinnosti bude zabývat policie.

Za služby pro obec se platí šestinásobek

Kromě příspěvků na handicapované se oznamovatelé věnují i podezřele nízkému pronájmu staré školy v obci a zakázce na „dodavatele služeb“ – firmu, která pro obec Hrčava měla vykonávat nejrůznější služby. Do té se nakonec ve výběrovém řízení přihlásila jediná firma – Hrčávka patřící starostovi Marku Sikorovi a jeho otci, zastupiteli Rostislavu Sikorovi.

„Tato služba je v rozpočtu obce Hrčava obsažena v položce ‚péče o vzhled obce a veřejnou zeleň‘. Zatímco v rozpočtu obce Hrčava na rok 2018 (tedy za minulého vedení obce) činí tato položka 23 tisíc korun, tak v rozpočtu obce Hrčava na rok 2020 je tato položka 150 tisíc korun a právě tuto službu začala dodávat Hrčávka, z.s.,“ líčí Piráti, o kolik vzrostla výše zakázky po propojení se starostovou firmou.

Podobně skončil i pronájem bývalého muzea, historické budovy ve středu obce. Tendru se zúčastnil pouze jeden zájemce – firma, která se už měsíc před vyhlášením výběrového řízení přejmenovala na společnost „Hrčavské Múzeum“. Ta své sídlo se souhlasem obce dokonce umístila na adresu soutěženého objektu už v době, kdy byl tendr stále otevřený.

„Jednatelem vítězné společnosti je osoba jménem Michal Artim, který má nahlášené trvalé bydliště v rozpadlé chatrči v lese. Majitelem této chatrče je přitom starosta Marek Sikora. V rozhovoru s redaktorem Seznam Zpráv tvrdil, že v této rozpadlé chatrči Michal Artim bydlí. V tomto případě se Marek Sikora mohl ocitnout ve střetu zájmů, neboť je s Michalem Artimem prokazatelně úzce spojen,“ píší oznamovatelé s tím, že za pronájem budovy za 100 korun měsíčně mohla navíc obci vzniknout škoda.

Reklama

Doporučované