Hlavní obsah

Starosta Prahy 6 je pod ochranou. Nebezpečí může pocházet z Ruska, píše Respekt

Foto: Profimedia.cz

Odstraňování sochy maršála Koněva.

Reklama

Podle informací týdeníku Respekt přicestoval do Prahy ruský občan, který by mohl pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře představovat nebezpečí. Důvodem má být odstranění sochy maršála Koněva.

Článek

Situace kolem starosty šestého pražského obvodu podle Respektu vygradovala na začátku dubna, kdy městská část Praha 6 nechala sochu maršála Koněva definitivně demontovat a odvézt. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua čeští politici v čele s Kolářem porušili nový ruský zákon o poškozování válečných hrobů a pomníků a chce je trestně stíhat. Právě po tomto oznámení začal být starosta a další dva pražští politici znovu chránění, píše Respekt.

Nemá jít jen o preventivní opatření, podle zdrojů týdeníku přicestoval do Prahy ruský občan, který by pro Koláře mohl přestavovat ohrožení. „Dění kolem mě nechci komentovat,“ cituje Koláře Respekt. Starosta už v minulosti chráněn byl, kvůli odstranění sochy mu chodily výhrůžky fyzickou likvidací.

O přestěhování Koněvovy sochy do depozitáře rozhodla většina zastupitelů Prahy 6 loni v září. Zastupitelé se tak postavili na stranu kritiků sochy, kterým vadilo, že se maršál Koněv podílel na zatýkání a deportaci československých občanů ruského původu zpět do vlasti a podílel se na krvavém potlačení protikomunistické revoluce v Maďarsku. Sochu má nahradit památník osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Ve spojitosti s přestěhováním sochy se terčem stalo také české velvyslanectví a konzulát v Rusku. Před dvěma týdny zaútočili na areál českého velvyslanectví v Moskvě ultranacionalističtí radikálové z uskupení Jiné Rusko, kteří na plot vyvěsili transparent s nápisem „Stop fašismu“. O týden později se podobná akce opakovala u českého konzulátu v Petrohradě. Ruští představitelé činy neodsoudili.

Česká republika Koláře ke stíhání odmítla vydat. „MZV ČR striktně odmítá zásahy státních orgánů Ruské federace do vnitřních záležitostí České republiky. Pokud budou orgány Ruské federace pokračovat svými konfrontačními prohlášeními a úkony v tomto duchu, bude to signál, že ztratily zájem o rozvoj vzájemně výhodných vztahů mezi našimi zeměmi. Místní samospráva v České republice je nedílnou součástí ústavního zřízení našeho státu. Stíhání jejich demokraticky zvolených představitelů cizím státem za plnění jejich mandátu je z pohledu ČR nepřípustné. Příslušná ruská legislativa – navíc uplatňována retroaktivně – nebude ve vztahu k ČR nijak vymahatelná,“ stojí v prohlášení Ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované