Hlavní obsah

Starosta před volbami pronajal za tisícovku měsíčně obecní pozemek muži, který čelí několika exekucím

Foto: Vizualizace: SSSPce

Obyvatelům Starého Mateřova na Pardubicku se nelíbí způsob, jakým obec poskytla obecní pozemek soukromníkovi pro stavbu domova pro seniory. Transakce i sama osoba investora jim přijdou podezřelé.

Reklama

Na parcele má vzniknout domov důchodců. Lukrativní nájemní smlouva má platit 30 let.

Článek

Měsíční pronájem obecního pozemku o rozloze skoro 3 000 m² za tisíc korun firmě založené před několika měsíci, za kterou vystupuje člověk, jenž má za sebou několik exekucí. Takovou dohodu odsouhlasilo zastupitelstvo Starého Mateřova na Pardubicku jen několik týdnů před komunálními volbami.

Obecní pozemek pronajala obec organizaci Dům klidného stáří Pardubice. Firma, kterou v jednáních s obcí zastupuje podnikatel Jaromír Kočí, vznikla 22. ledna 2018 s vkladem ve výši jednoho tisíce korun. Dům klidného stáří chce celkem na třech pozemcích postavit domov pro seniory, který už nyní na webových stránkách organizace Sociální služby seniorům Pardubice nabízí plně vybavené pokoje s 24hodinovou péčí. Domov má stát nejen na městském pozemku, ale také na sousedním soukromém pozemku, který si Dům klidného stáří pronajal, a také na třetím pozemku, který ústav plánuje zakoupit od soukromého vlastníka.

Zatímco soukromý pozemek ústav zakoupí za více než čtyři miliony korun, obecní parcelu má pronajatou na 30 let za tisícovku měsíčně. Podle části obyvatel Starého Mateřova tím obci vzniká nemalá škoda, neboť obecní pozemek podle nich má podobnou hodnotu jako ten soukromý. „Obecní pozemek má hodnotu zhruba 4,5 milionu korun a my z toho budeme mít 12 tisíc ročně,“ upozornila budoucí opoziční zastupitelka Jana Tichá, která je jednou ze signatářek otevřeného dopisu, jejž obyvatelé obce odeslali starostovi Pavlu Sehnoutkovi, který smlouvu s Kočím podepsal.

Lidem z obce, která má něco málo přes 600 obyvatel, se nelíbí fakt, že starosta rozhoduje na vlastní pěst a dohodu s Kočím před ně postavil už jako hotovou věc na zastupitelstvu, které se konalo na konci srpna. „V první řadě je pro nás problémem rychlost celého řízení. Zastupitelstvo věc odsouhlasilo 29. srpna, 24. září se už konalo poklepání základního kamene, které bylo utajené a poté, co několik obyvatel obce nečekaně přišlo, starosta některé účastníky narychlo telefonicky odvolával,“ řekl Seznamu jeden z obyvatel Starého Mateřova, který si přál zůstat v anonymitě, avšak redakce jeho totožnost zná.

S obyvateli starosta o plánech vůbec nehovořil, rozhodnutí o pronájmu pozemku pod budoucím domovem pro seniory bylo v programu zastupitelstva skryté pod prostým bodem „pronájem obecního pozemku“. Na veřejném zasedání zastupitelstva obyvatelům projekt oznámili. „Starosta nám představil pana Kočího jako osobu, která dlouhodobě provozuje podobná zařízení. Dohledali jsme si, že opravdu v podobných zařízeních figuruje. Některá jsou v likvidaci nebo už je mají jiní majitelé,“ říká zdroj Seznamu.

Nespokojení obyvatelé si dohledali také informace, že Jaromír Kočí za sebou má pět exekucí a trvalé bydliště má už řadu let vedené na obecním úřadě v Libřicích na Královéhradecku. „Působí na nás nedůvěryhodně. Ať už jeho důvod, že na obecním úřadě bydlí deset let z důvodu, že ho žena vyhodila z domu, stejně tak jeho vysvětlování, že likvidace není konkurs,“ dodává nově zvolená zastupitelka Tichá. Její slova potvrzuje i dokument, který je volně k nalezení na úřední desce Libřic, podle nějž o zrušení trvalého bydliště Jaromíra Kočího požádal v listopadu 2008 nový vlastník nemovitosti. Sám Jaromír Kočí ve svých exekucích problém nevidí a na dotaz redaktorky Seznamu, jak může stavět domov pro seniory, když za sebou má exekuce, odpověděl, že „kdo je dnes nemá“. „Chodím do práce a vše splácím,“ dodal.

Starosta Sehnoutek v osobnosti Jaromíra Kočího a v informacích, které mu předložili i nespokojení obyvatelé, problém nevidí. „Co tohle je za bláboly, vždyť on 15 let provozoval dům pro seniory v Luži. To víte, že jsme si to prověřili, a i kdyby byl, kdo by byl, tak si samozřejmě tu firmu teď založil z toho důvodu na ústav, aby z toho mohl čerpat potom peníze na provoz. My jednáme s ústavem sociálních služeb, to není jen pan Kočí. Je tam jen jeden z členů, řeknu, představenstva,“ reagoval starosta na dotaz, zda si osobu podnikatele dostatečně prověřil. Kočí opravdu v Domě klidného stáří Glossus v Luži působil. Podle veřejného obchodního rejstříku tam od 4. srpna do 20. října 2017 působil jako prokurista. Zároveň byl předsedou představenstva společnosti Glossus a.s., která je v likvidaci.

Kočí získal právo stavět na obecním pozemku na základě smlouvy o zřízení práva stavby, na jejímž základě může na obecním pozemku postavit objekt o maximálních rozměrech uvedených ve stavebním povolení z roku 2008, které obec získala na stavbu multifunkčního objektu, jenž však v Mateřově nikdy nevyrostl. Jen místo bowlingové dráhy, společenského sálu a restaurace mají vzniknout bytové jednotky pro seniory, v čemž starosta Sehnoutek nevidí jediný problém. „Samozřejmě, že to mají projednané, že se udělá jen změna, udělá se vnitřní dispozice, že to nebude víceúčelový sál, ale prostředkem půjde chodba a na obě strany půjdou pokoje s terasami,“ vysvětluje.

Podle Seznamem osloveného právníka je v takovémto případě smlouva o zřízení práva stavby minimálně nestandardním řešením, neboť tento prostředek používají mezi sebou spíš fyzické osoby, například sousedé, kteří potřebují elegantně vyřešit problém mezi sousedními pozemky.

Lidem vadí i fakt, že obec společnosti poskytla pozemek, ale pro následujících 30 let, pro které smlouva platí, je prakticky ze hry. „Chtěli bychom, aby obec mohla na projekt dohlížet, například z dozorčí rady,“ říkají obyvatelé, kteří, pokud se vše nepodaří vyřešit, zvažují i podání trestního oznámení.

Dům klidného stáří Pardubice je založený jako zapsaný ústav, což podle občanského zákoníku znamená, že veškerý zisk, který bude mít, může ústav použít jen k podpoře činnosti, pro níž byl založen.

Na stavbu má otevřený transparentní účet, na který do konce října přispěli tři dárci. Jeden poslal 15 milionů korun, druhá dárkyně 150 tisíc a mateřovský starosta Sehnoutek poslal 500 korun. Ústav však už počítá i s obchodním ziskem, neboť bytové jednotky, které mají v objektu vzniknout, nabízí na internetu přes realitní kancelář, a to za 1 310 000 korun za jednu bytovou jednotku. Na webových stránkách projektu jsou bytové jednotky zároveň nabízené jako investice.

Podle smlouvy, kterou má spolek s obcí, má přitom objekt po třiceti letech za jednu korunu připadnout obci. Obci tedy připadne objekt, v němž jsou bytové jednotky už rozprodány, soukromým osobám? „K prodeji nabízíme byty, které vzniknou v druhé budově na pozemku, který budeme kupovat. Z nich budeme financovat stavbu objektu na obecním pozemku,“ vysvětlil Kočí. Patnáctimilionový příspěvek soukromého investora, který se objevil na transparentním účtu, prý chce splácet právě z těchto peněz.

Podle webových stránek samotného domova, ale i obce, by měla být první etapa hotová již v létě 2019. K dispozici však je zatím pouze jediná vizualizace, která připomíná spíše obrázek z oblíbené počítačové hry simulující reálný život.

Reklama

Doporučované