Hlavní obsah

Starosta Řeporyjí Novotný si chtěl odpykat trest „u sebe“. To mu zatrhli

Foto: Seznam Zprávy

Pavel Novotný si alternativní trest odpracovává v KD Mlejn.

Reklama

Pavel Novotný si chtěl trest za řízení auta v době, kdy měl řízení soudně zakázané, odpykat v soukromém domově pro seniory v Řeporyjích. Kvůli střetu zájmů ale musel o několik set metrů dál do Prahy 13.

Článek

Řídil, když nesměl, a vysloužil si za to trest obecně prospěšných prací. Celkem má starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný odpracovat 250 hodin. Chtěl si je původně odbýt takzvaně u sebe, tedy ve své městské části. To mu ale úřady zatrhly.

Musel se tak vypravit k sousedům. Tedy do Prahy 13, kterou řídí jeho stranický kolega z ODS David Vodrážka.

„Jak asi řada z vás ví, nějakou dobu před volbami jsem, jak bylo mým ‚dobrým‘ zvykem, opět řídil v podmínce auto v zákazu řízení. Je hezké, že jsem byl jako vždycky předtím samozřejmě střízlivý, ale je dobré mít k řízení řidičské oprávnění, že? Už mi není 17. A nebylo mi dvakrát příjemné se k tomu veřejně v televizi přiznávat a nejsem na to další maření výkonu dvakrát pyšný, byla to nebetyčná hloupost, stydím se za to, ale stalo se. Už se to nestane,“ napsal Novotný na začátku roku 2019 v radničním zpravodaji Řeporyjské Echo.

Soud vyměřil Novotnému alternativní trest obecně prospěšných prací. Návrh na určení konkrétních prací podává soudu probační úředník, který také výkon trestu kontroluje. Ze zákona může jít o údržbu veřejných prostranství, úklid a údržbu veřejných budov a komunikací nebo jiné činnosti ve prospěch obcí a obecně prospěšných institucí.

„Byl jsem fakt překvapený, když se mi přes probační službu ozval soud s nápadem, který prý u starosty městské části dostal poprvé. Dlouho, opravdu dlouho jsem o něm přemýšlel, nejen kvůli svému časovému vytížení, a pak si řekl, proč ne, a obsáhle se soudu vyjádřil. Nebudu to protahovat. Žádná podmínka, žádná pokuta, v dubnu si můžu jít pro řidičák, ale odpracuji do konce roku 250 hodin veřejně prospěšných prací,“ popsal Novotný v Echu.

To mimochodem nestihl a trest si odpykává ještě dodnes.

Trest si chtěl původně odpracovat v domově pro seniory Dům u Agáty v Řeporyjích. Jedná se o poměrně luxusní soukromé zařízení, kde noc stojí od 1300 do 1800 korun a klienty se nemohou stát lidé, kteří vyžadují stálou lékařskou péči. Od záměru ale sešlo, a Novotný tak vykonává práci v Kulturním domě Mlejn v sousední městské části Praha 13.

„Dům pro seniory mi zatrhli. Prý jsem ve střetu zájmů, když je to v Řeporyjích, přestože je to soukromé zařízení. Ve Mlejně už mám odpracováno 219 hodin, probační služba mě tam chodí kontrolovat. Nosím tam židle, pomáhám s osvětlováním a tak,“ řekl pro Seznam Zprávy Novotný.

„Ano, chodí sem. Dělá, co je zrovna potřeba,“ potvrdil Seznamu jeden z externích zaměstnanců KD Mlejn.

KD Mlejn funguje od roku 2006 jako obecně prospěšná společnost, od roku 2019 má statut ‚zapsaný ústav‘. Finančně ho podporuje městská část Praha 13 a hlavní město Praha. KD Mlejn plní roli kulturního centra Prahy 13, nabízí program od koncertů, divadelních představení a pohádek pro děti přes společenské akce a vzdělávací programy pro školy až po hudební a pohybové kurzy.

Reklama

Související témata:

Doporučované