Hlavní obsah

Starosta zapomněl na kandidátku. V dalších obcích zase nikdo nechce na radnice. Minimálně v 17 vesnicích nebudou volby

„Je to proto, že jsem zapomněl podat kandidátku, kterou jsem měl dva měsíce připravenou. Bohužel jsem byl na dětském táboře v roli kuchaře, čas tam běží jinak. Není tam internet a televize. Stalo se tedy, že jsem ten termín minul,“ řekl Seznamu starosta Němčovic Karel Ferschmann.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

V obci se ve dnech 5. a 6. října nekonají volby. O tomto problému informuje na webu nebo na úředních deskách 17 obcí, ve kterých letos volby nebudou.

Článek

Podle informací Ministerstva vnitra nebyla kandidátní listina podána v 17 obcích. Počet se ale může do voleb ještě zvýšit. Jde o vesnice v celkem 8 krajích. Reportér Seznamu se vydal do jedné z nich, do Němčovic v Plzeňském kraji.

„Je to proto, že jsem zapomněl podat kandidátku, kterou jsem měl dva měsíce připravenou. Bohužel jsem byl na dětském táboře v roli kuchaře, čas tam běží jinak. Není tam internet a televize. Stalo se tedy, že jsem ten termín minul,“ řekl Seznamu starosta Němčovic Karel Ferschmann. Kandidovat bude v dodatečných volbách znovu.

Kvůli nedostatku kandidátů nebudou volby ani v obci Roblín ve středních Čechách.

„Já osobně předpokládám, že jeden občan spoléhal na druhého, že se přihlásí. Při minulých volbách jsme měli 15 kandidátů a volíme 7 zastupitelů. Letos byl nedostatek,“ vysvětlil starosta Miloslav Labuť, proč nebudou v obci Roblín letos volby.

Ministerstvo vnitra v e-mailu Seznamu napsalo, co se stane poté, co současné vedení obcí skončí.

„Mandáty stávajících členů zastupitelstva obce zaniknou uplynutím prvního dne vyhlášených voleb, tj. 5. října 2018, a v takové obci pak Ministerstvo vnitra na základě zákona o obcích jmenuje správce obce z řad zaměstnanců státu zařazených do Ministerstva vnitra, a to nejdříve ode dne následujícího po dni voleb,“ napsala Hana Malá z Ministerstva vnitra.

Činnost správce obce není plnohodnotnou náhradou působnosti a pravomoci zastupitelstva obce ani starosty obce. Resort vnitra Seznamu vypsal všechny obce, kde letos nebudou volby. Jde o Litichovice, Roblín, Kluky, Kadlín Děkov, Němčovice, Skomelno, Horšice, Hodějice, Lipovec, Dlouhá Lhota, Střítež, Ždírec, Tatobity, Víska u Jevíčka, Kbelnice, Němčice.

Po skončení řádných voleb bude vyhlášený termín dodatečných voleb, které budou začátkem roku 2019.

Reklama

Doporučované