Hlavní obsah

Starosta, zastupitel a senátor. Zastupitelé kumulují i několik funkcí

Foto: TOP 09

Tomáš Třetina (TOP 09) bude kromě postu starosty téměř šestitisícového Moravského Krumlova vykonávat také funkci krajského zastupitele a senátora.

Reklama

Většina nově zvolených krajských zastupitelů na jižní Moravě vykonává i druhou volenou funkci. Najdou se mezi nimi zastupitelé menších obcí, ale i radní nebo starostové ve větších městech.

Článek

Čtyři zastupitelé dokonce kumulují tři mandáty. Podle politiků ale souběh více mandátů zvládnou.

Například Tomáš Třetina (TOP 09) bude kromě postu starosty téměř šestitisícového Moravského Krumlova vykonávat také funkci krajského zastupitele a senátora. „Prioritou je pro mě Senát, ale chci dokončit i mandát starosty. Musím tyto dvě pozice skloubit a myslím, že se to naučím. Umím si organizovat čas. V krajském zastupitelstvu nebudu kandidovat do žádných komisí a výborů,“ řekl.

Novou situací jsou tři mandáty také pro Petra Součka (ANO), který působí i v zastupitelstvu Brna a je místostarostou v městské části Královo Pole, kde žije přes 20 000 lidí. „Předpokládám, že na kraji stejně jako na městě budu v opozici, takže to nebude tak časově náročné. Měl jsem v plánu, že pokud se dostaneme do vedení kraje, opustím pozici místostarosty, ale takhle se jí budu nadále plně věnovat,“ uvedl.

V krajském zastupitelstvu usedne nově i senátorka Anna Hubáčková (KDU-ČSL), která je zároveň radní v obci Ratíškovice, kde žije přes 4 000 lidí. „Dříve jsem post senátorky kombinovala se starostkou Ratíškovic a to bylo velmi náročné. Proto jsem nyní už jen radní. Ke všem funkcím budu přistupovat stejně zodpovědně, protože každá z nich je jinak důležitá,“ sdělila. Poslanec Jan Hrnčíř (SPD), který je i zastupitelem Blanska s více než 20 000 obyvateli, obhájil post zastupitele kraje. „Není to pro mě nová situace, takže vím, že se to dá zvládat,“ uvedl.

Podle brněnského politologa Michala Pinka u kumulace funkcí hraje roli to, zda je politik ve vedení, nebo v opozici. Obecně by podle něj mělo platit, že neslučitelný s více funkcemi na nižších úrovních je mandát v Parlamentu. „Platí to tak skoro ve většině evropských zemí. Kumulace mandátů může vést ke střetu zájmů. Z předchozích výzkumů je také známo, že účast v krajské vládě vede k nasměrování volných krajských financí do domovské obce, kde se politik snaží posílit své šance na znovuzvolení. I to je v některých, převážně anglosaských zemích nezákonné,“ sdělil.

Ve vedení kraje nově usedne například starosta Blanska Jiří Crha (ODS). „Počítám s tím, že budu dělat obě funkce. Myslím, že se propojují,“ řekl. Dalším starostou v nové krajské radě je starosta Kyjova František Lukl (STAN). I on předpokládá, že obě funkce zvládne.

Starostové mají v krajském zastupitelstvu nejvíce kumulovaných mandátů. „Jsou na tom postaveni. Jejich cílem je primárně prokrmování svých obcí a spíše než o stranu se jedná o zájmové sdružení komunálních politiků,“ doplnil Pink.

Reklama

Doporučované