Hlavní obsah

Starostka z Krkonoš odmítla vládní návštěvu. Foťte se před Penamem, vzkázala

Foto: vlada.cz

Alena Schillerová a Klára Dostálová.

Reklama

aktualizováno •

Starostka krkonošské obce zatrhla ministryním za hnutí ANO výjezd do regionu a focení ve škole, kterou si obec za evropské peníze zrekonstruovala. Prý by to bylo jen předvolební PR.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová spolu s kolegyní z Ministerstva pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (obě za ANO) chtěly v červenci vyrazit na prohlídku základní školy v Mladých Bukách na Trutnovsku. Loni na podzim tam dokončili nové odborné učebny za 35 milionů korun z evropských peněz.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Jenže s plánem narazily u místní starostky Lucie Potůčkové (STAN). Potůčková plánovanou návštěvu považuje jen za PR obou ministryň, které by před blížícími se volbami chtěly fotku na sociální sítě.

„Sami jsme jako obec postavili, sami jsme zařídili a děkovat budeme pouze EU directissimo. Škola je přes léto zamčená a vetřelce do ní nepouštíme. Foťte se před Penamem,“ vzkázala ministryním na Twitteru.

„Já bych ještě pochopila samotnou paní Dostálovou, která je i krajskou zastupitelkou a pod jejíž ministerstvo IROP spadá. Ale nevím, co by tam měla dělat paní ministryně financí, když stát nám žádný příspěvek nedal,“ řekla Seznam Zprávám Potůčková.

Starostce vadilo také to, že obě ministryně se chtěly chvíli před volbami přijet podívat na projekt, který je už půl roku hotový.

„Chápala bych, kdyby někdo chtěl přijet v průběhu stavby a zeptat se, zda něco nepotřebujeme. Nám s tím ale nikdo administrativně nepomohl, na vesnicích si to všechno šijeme na koleně. A ony chtějí přijet, až když je hotovo,“ podotkla.

Ministryně Dostálová na dotaz Seznam Zpráv uvedla, že se chtěla pobavit o projektech, které má obec pro nové programové období EU, a nemá to nic společného s kampaní do Sněmovny. „Mám na starosti vyjednávání kolem Integrovaného regionálního operačního programu, proto je zcela logické, že jsem měla ambice jednat se starosty, kteří realizovali program v rámci IROP. Pokud k tomu paní starostka má takový přístup, ráda budu mluvit s jinými starosty,“ reagovala Dostálová.

Starostka upozornila na to, že ona sama letos do Poslanecké sněmovny kandiduje jako sedmička na společné kandidátce STAN a Pirátů a že i kvůli tomu by taková návštěva nebyla ideální. Obě ministryně ve svých regionech kandidují jako jedničky na listině hnutí ANO. „Myslíte si, že by přijely bez novinářů a fotografů a neudělaly si jedinou fotku?“ odpovídá na dotaz, jestli plánovanou návštěvu považuje za PR akci obou dam.

Z Ministerstva pro místní rozvoj do Mladých Buků telefonovali minulý týden. „Ještě mi řekli, že zavolají i tento týden, jestli jsem si to náhodou nerozmyslela a jestli by je nemohl provést třeba pan místostarosta. S ním a panem ředitelem jsme se ale shodli na společném postupu,“ dodala Potůčková.

Ministerstvu prý doporučila jiné regionální projekty IROP, k nimž by se Dostálová se Schillerovou mohly jet vyfotit.

Reklama

Doporučované