Hlavní obsah

Starostové a primátoři si polepší, budou brát od 39 tisíc do 111 tisíc korun měsíčně

Foto: ČTK, ČTK

Adriany Krnáčové se už zvýšení platů nedotkne, ale její nástupce v čele pražské radnice má podle nového návrhu brát přes 128 tisíc korun.

Reklama

Starostové by si na platech mohli polepšit o sedm procent, vyplývá z návrhu, který posoudí v úterý Babišův kabinet.

Článek

Členové zastupitelstev obcí či krajů by si od začátku příštího roku měli na platech polepšit o sedm procent. Vyplývá to z návrhu vládního nařízení, kterým se bude v úterý zabývat vláda.

Starostové a primátoři budou podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, vydělávat od 39 054 korun do 111 304 korun. Hejtmani si polepší na částku mezi 117 162 a 128 878 korunami, které budou náležet primátorovi Prahy zvolenému v říjnových komunálních volbách.

Ministerstvo vnitra má od vlády uloženo, aby kabinetu poslalo návrh na zvýšení odměn členů zastupitelstev územních samospráv pokaždé, když se průměrná hrubá měsíční nominální mzda v předchozích letech zvýší nejméně o 2,5 procenta.

Podle Českého statistického úřadu byla v roce 2016 průměrná hrubá měsíční mzda 27 575 Kč, o rok později to bylo 29 504 Kč. Sedmiprocentní růst mají podle návrhu kopírovat platy v regionech.

Navrhovaná úprava nemá přímé dopady na státní rozpočet, uvedlo vnitro. „Odměny členů zastupitelstev jsou vypláceny z rozpočtů jednotlivých územních samosprávných celků. Finanční dopady novelizace nařízení se proto budou týkat výlučně rozpočtů jednotlivých obcí a krajů,” uvádí materiál. Podle hrubého odhadu by obce mohlo opatření stát příští rok 401 milionů korun a kraje a Prahu 42 milionů.

Reklama

Doporučované