Hlavní obsah

Starostové budou jednat s Piráty o koalici do sněmovních voleb

Foto: profimedia

Předsedové hnutí STAN Vít Rakušan a Pirátů Ivan Bartoš na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Předvolební spolupráce mezi hnutím STAN a Piráty se dnes zase o krok posunula. Starostové rozhodli, že začnou s Pirátskou stranou jednat o koalici do parlamentních voleb.

Článek

I přes včerejší malou roztržku kvůli postupu Pirátů ve Zlínském kraji dnes Starostové rozhodli o zahájení vyjednávání o možné předvolební koalici.

„Krajské volby ukázaly, že spolupráce politických stran má smysl, pokud funguje programová i lidská symbióza. Celostátní výbor hnutí dnes rozhodl o zahájení koaliční spolupráce s Piráty. V úspěch této spolupráce věřím, ale nyní je ještě míč na straně Pirátů,“ uvedl po zasedání předseda Starostů Vít Rakušan, který nyní bude dávat dohromady vyjednávací tým.

Rakušan už naznačil, jak by budoucí spolupráce mohla vypadat. Obě strany, byť by spolu šly do voleb, by si například nechaly vlastní poslanecký klub. „Nejde o žádný slučovací sjezd. Oba kluby by velice úzce spolupracovaly, například na vyjednávání o možném vládním angažmá či na obsazování dalších postů ve Sněmovně,“ uvedl Rakušan.

Námluvy mezi oběma parlamentními stranami začaly už před několika měsíci. Testem možné spolupráce měly být krajské volby v Olomouckém kraji, kde STAN a Piráti sestavili společnou kandidátku. A ta uspěla, skončila druhá za vítězným hnutím ANO.

Idylku ve středu poněkud narušil postup Pirátů ve Zlínském kraji, kde se rozhodli jít do koalice s hnutím ANO a dalšími partnery bez hnutí STAN. Lídr starostovské zlínské kandidátky a poslanec Petr Gazdík proto přišel s návrhem rozhodnutí o zahájení spolupráce odsunout.

Vše se však vyřešilo velice rychle. „Nedorozumění kolem vzniklé koalice Pirátů a ANO ve Zlínském kraji jsme si dnes s místopředsedy strany vyjasnili,“ uvedl.

Spojování STAN a Pirátů před sněmovními volbami, které se mají uskutečnit příští rok na podzim, je vyústěním delší dobu trvajících snah o vytvoření opozičních celků, které budou ve volbách konkurenceschopné vůči hnutí ANO. V současnosti to vypadá, že se rýsují dva bloky. Kromě Pirátů a STAN se nabízí předvolební spojení ODS, KDU-ČSL a TOP 09, jejichž předsedové možnou vůli naznačili už po krajských volbách, kdy se neformálně sešli nad půllitrem piva.

Reklama

Doporučované