Hlavní obsah

Starostové demonstrují před Úřadem vlády. „Grilují“ ministra

Starostové demonstrují před Úřadem vlády.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Starostové a další představitelé regionů demonstrují před Úřadem vlády. Původně se chtěli sejít kvůli dvěma důvodům. Avizovanému rušení matrik a zákonu o střetu zájmů.

Článek

Premiér Andrej Babiš ovšem dopoledne po jednání s Asociací krajů oznámil, že o zachování matrik v obcích budou rozhodovat starostové a plošně se matriky rušit nebudou.

I navzdory tomu se však podle Stanislava Polčáka (STAN) demonstrace bude konat. Jejím cílem je vedle snahy o zachování matrik také podpora senátní verze zákona o střetu zájmů, která brání tomu, aby údaje o majetku komunálních politiků byly automaticky a anonymně veřejně dostupné.

Mezi účastníky dorazil diskutovat i ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar.

Vnitro podle původního návrhu zamýšlelo seškrtat do konce letošního roku počet matrik o třetinu, tedy zhruba o 400. Záměr mohl dopadnout na matriky, kde ročně provedou méně než 20 úkonů a do 20 kilometrů od obce je jiný úřad. Starostové upozorňovali na to, že změna by zkomplikovala život hlavně starším a chudším lidem. Ministerský návrh vycházel z rozboru z let 2014 až 2016. Podle Svazu měst a obcí už není aktuální.

Reklama

Doporučované