Hlavní obsah

Faltýnek o jednání se Starosty: Na schůzce bylo víc trestně stíhaných než nestíhaných

Jak pokročilo ANO se sestavováním vlády a jak si rozumělo na schůzce se Starosty?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hnutí ANO jednalo se zástupci Starostů o případné podpoře druhé vlády Andreje Babiše.

Článek

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek zavtipkoval, že jednání se zúčastnilo pět lidí a z toho poměr trestně stíhaných byl 3:2 (Faltýnek, Babiš a Martin Půta ze STAN).

Hnutí STAN ustoupilo a jednalo s ANO o podpoře vlády kvůli ohrožení demokracie, řekl po schůzce předseda hnutí Jan Farský. Ústupek to byl ale bolestivý. Hnutí se chce setkat i s ostatními stranami, které se na podpoře vlády s ANO nedomluvily. STAN nicméně očekává ústupky i ze strany ANO.

Starostové po podzimním vítězství hnutí ANO ve sněmovních volbách vyjednávat o koalici s Andrejem Babišem odmítli. Vadil jim odlišný program a také osoba samotného lídra ANO, který je trestně stíhán v souvislosti s údajným dotačním podvodem v kauze Čapí hnízdo.

Celostátní výbor Starostů a nezávislých ale v polovině února odsouhlasil, aby hnutí jednalo s ANO o podmínkách pro podporu vlády. Důvodem je podle STAN zabránit podílu KSČM a SPD na vládě. Právě strany SPD a KSČM jsou ochotny vládu tolerovat.

STAN má ale několik podmínek, za jakých by vládu podpořilo. Patří mezi ně prozápadní směřování republiky, programová shoda a neúčast trestně stíhané osoby ve vládě.

Tento týden se navíc rozběhla jednání o případné vládní koalici mezi hnutím ANO a ČSSD. Podle Babiše je tak v tuto chvíli nejreálnější variantou, jak by jeho druhý kabinet mohl získat podporu, spojení ANO a ČSSD za podpory komunistů.

Co vyjednali Starostové s Babišem? Půjdou do vlády?Video: Seznam, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované