Hlavní obsah

Starostové, lidovci a TOP 09 litují: Měli jsme jít společně

Starostové po volbách, jak by se měli spojit s lidovci a TOP 09.Video: Michaela Ryšavá

 

Reklama

Všechny tři strany se dostaly do Sněmovny těsně. Součtem je dohromady volilo 16,29 procenta voličů. Mají společně 23 mandátů.

Článek

Zbytečně tříštíme hlasy. Měli jsme se spojit. Osobní spory musí stranou. Tak reagují na výsledky parlamentních voleb někteří představitelé lidovců, STAN a TOP 09.

Všechny subjekty se dostaly do Sněmovny těsně. Součtem dostaly dohromady 16,29 procenta hlasů a mají společně 23 mandátů.

Po tomto výsledku politici přiznávají, že rozpad spojenectví TOP 09 a Starostů z minulých voleb či krach připravované koalice mezi STAN a lidovci před letošními volbami byly chybou. A slibují nápravu.

„Spory jsou z velké části osobní. Lidovci nevěřili tomu, že dohromady dostaneme deset procent. Kdyby koaliční formát fungoval, počet mandátů mohl být mnohem zajímavější,” řekl Seznamu místopředseda STAN a úspěšný středočeský lídr Vít Rakušan. „Snaha integrovat síly do budoucna tady určitě bude. Musíme nechat trošku vychladnout hlavy,” dodává.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek pak připomíná, že v listopadu loňského roku spojení těchto subjektů nabízel.

„Říkal jsem: Pojďme chránit demokracii tím, že vytvoříme dočasný předvolební společný blok. Jsem přesvědčen, že kdyby se blok vytvořil, že by volby vyhrál,” uvedl nyní Kalousek v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Právě Kalouskova osoba však byla podle informací Seznamu překážkou k domluvě takového projektu.

Reklama

Související témata:

Doporučované