Hlavní obsah

Starší ženy jsou nejvíce znevýhodněné na trhu práce. Kvůli dětem

Česká veřejnost podle nejnovějšího průzkumu ví o tom, že jsou ženy na trhu práce znevýhodněné.

Reklama

Ženy v kariéře jen složitě dohánějí období, kdy se starají o děti. Česko trápí nedostatek zkrácených úvazků.

Článek

Nejnižší nezaměstnanost v Evropě a zároveň druhý nejvyšší rozdíl v příjmech mužů a žen.

Ani fakt, že v České republice je enormně nízká nezaměstnanost a firmy mají nedostatek zaměstnanců, příliš nemění pohled společnosti na zaměstnávání žen.

Podle nejnověji zveřejněného průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí mají ženy na stejné pozici jako muži o 11 procent nižší příjmy. Reálně pak v loňském roce vydělávaly ženy o bezmála 7 400 korun méně.

Tvrdá data doplňuje i průzkum veřejného mínění, který si nechal zpracovat projekt 22 % K ROVNOSTI spadající pod MPSV.

Lidé v 71 procentech souhlasí s tím, že ženy jsou znevýhodněné na trhu práce oproti mužům. Přitom jednoznačně si to myslí 23 procent populace a 48 procent připouští, že to platí pro některé skupiny žen.

Tento názor převažuje i u mužů. Se znevýhodněním žen souhlasí 60 procent mužů. Ženy pak s tímto postojem souhlasí ještě drtivěji – v 80 procentech.

Nejvíce znevýhodněné jsou pak v práci podle mínění české veřejnosti starší ženy. S tímto tvrzením se ztotožňuje 39 procent oslovených v průzkumu. V závěsu za touto skupinou jsou například zdravotně handicapovaní (35 %), ženy samoživitelky (33 %) a lidé s nízkým vzděláním (29 %).

S tím, že jsou starší ženy nejvíce znevýhodněné, souhlasí i odborníci na pracovní trh.

„Plyne to i z tvrdých dat. Je to problém o dvou rovinách. První z nich je, že jsou ženy znevýhodněné v době mateřství a později je ještě dostihne diskriminace lidí nad padesát nebo pětapadesát let,“ vysvětluje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz.

Podle Dombrovského tak pramení podstata znevýhodnění právě v období, kdy ženy jsou na rodičovské dovolené.

„Málokteré ženě se podaří kariéru po rodičovské dovolené opět nahodit,“ souhlasí Lenka Simerská z ministerstva práce, která je zároveň hlavní gestorkou projektu 22 % K ROVNOSTI.

A opět se veřejné mínění s odborníky shoduje. Podle průzkumu si totiž lidé nejčastěji myslí, že důvod, proč mají ženy nižší výplaty než muži, spočívá v mateřství, péči o děti a kvůli kariérní přestávce spojené s péčí o děti. S tímto tvrzením souhlasí 83 procent oslovených. Na druhém místě je pak tvrzení, že muži častěji kladou kariéru na první místo (77 procent).

„Jsme ve stavu, kdy si uvědomujeme, proč se to děje. Už víme, kde je problém, a přichází doba, kdy je třeba hledat řešení problému,“ říká analytik Dombrovský.

Podle něj je to skrze větší podporu zkrácených úvazků. I přes boj o zaměstnance se k tomu přitom čeští zaměstnavatelé příliš nemají. Podle statistik společnosti LMC v 96 procentech případů firmy inzerují, že preferují plné úvazky.

„Hlavní bariéra je mentální. A často také manažeři říkají, že to stát nijak nepodporuje, tak proč by to měli podporovat oni,“ vysvětluje analytik.

Podle průzkumu veřejného mínění ale postupně roste sebevědomí žen být v práci ambiciózní. V průměru 38 procent žen souhlasí s ideou, že je třeba se věnovat kariéře, i když to zasahuje do rodinného života. U žen do 29 let je to ale razantnější – souhlasí nebo spíše souhlasí 47 procent žen a dalších 10 procent v tom nemá jasno. Oproti tomu se stejným tvrzením souhlasí ve stejném věku 58 procent mužů.

Reklama

Doporučované