Hlavní obsah

Start bez jistoty cíle. Začíná covidová Tour de France

Foto: Profimedia.cz

I tradiční představení jezdců Tour de France doprovázela v Nice přísná koronavirová opatření.

Reklama

Že se odstartuje ještě neznamená, že se dojede do cíle. V tomto duchu začne dnes ve francouzském Nice odložený ročník Tour de France. Není jisté, že si jeho účastníci udrží „náskok“ před neviditelným protivníkem. Covidem-19.

Článek

Tour de France je i za zcela normálních okolností podnik tak brutální a náročný, že použít v jeho souvislosti slůvko „normální“ jde proti DNA celé této sportovní akce s obřím společenským přesahem. Jenže 107. ročník nejslavnějšího cyklistického závodu světa v době koronavirové pandemie je už čistě logisticky husarský kousek se zvláštním přihlédnutím k tomu, že aktuální epidemiologická situace ve Francii není zrovna radostná. „Když uvážíme, kolik jiných akcí muselo být zrušeno, je konání Tour zázrak,“ říká starosta Nice Christian Estrosi, v jehož městě v sobotu ostře sledovaný svátek cyklistiky startuje.

Dva pozitivně testovaní a stáj končí

Pořadatelé TdF z Amaury Sport Organisation (ASO) stanovili ve spolupráci s francouzskými úřady drastické základní pravidlo, od něhož se bude vše odvíjet. Stačí dva pozitivní testy v rámci jednoho týmu a celá stáj na Tour okamžitě končí. Lídr týmu tak může jet ve žlutém trikotu a potvrzení koronavirové nákazy u maséra a jednoho z mechaniků může znamenat sportovní a šířeji i ekonomickou tragédii. Možnost získat výjimku nebo soucit? Zapomeňte…

Soupeře, kteří vám v Alpách a Pyrenejích budou dýchat na záda možná setřást dokážete. Nový typ koronaviru se ale může ukázat coby příliš záludný soupeř. Šancí by přitom moc dostat neměl. Žádné polibky od hostesek, žádný květinový ceremoniál a dokonce ani obligátní oblékání dresů v cílovém městě. Týmy se před závodem stáhly do izolace a omezily kontakt závodníků s vnějším světem na minimum. Stačit to ale stejně nemusí. „Nemáme plán být v čele závodu pro případ, že by se Tour po týdnu a půl zastavila,“ poodkrývá taktiku svého favorizovaného týmu Jumbo - Visma Nizozemec Tom Dumoulin.

Jak neustále připomíná ředitel závodu Christian Prudhomme, Tour de France dokázaly v minulosti zastavit jen světové války. Šíření covidu-19 se sice taky někdy přirovnává k válečnému stavu, ale podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se jeho země prostě musí naučit s virem žít. A Tour, něco na styl národního pokladu, je důkazem, že Francie žije. „Konání Tour je i znakem odolnosti francouzské společnosti,“ prohlásil třeba ministr školství Jean-Michel Blanquer.

Damoklův meč se nad celým sportovním podnikem, který patří i na televizních obrazovkách tradičně k celoplanetárním tahákům, houpe proklatě nízko. Region Alpes-Maritimes, kde se účastníci Tour poprvé opřou do pedálů, se totiž na francouzském covidovém semaforu zbarvil rudou barvou.

Foto: Profimedia.cz

Mezi favority patří jezdci stáje Jumbo - Visma v čele se Slovincem Primožem Rogličem.

Tour de France - pro lidi a bez lidí

I když se pořadatelé kasali, že se start obří sportovní akce, tzv. Grand Départ, bude hemžit fanoušky, úřady v Alpes-Maritimes nechtějí ponechat nic náhodě. Atraktivní stoupání v sobotu a v neděli tak cyklisté podle Guardianu absolvují v podstatě za zavřenými dveřmi. „Chceme ukázat světu, že si nemáme co vyčítat,“ nechal se slyšet už zmiňovaný starosta Nice Estrosi.

107. ročník Tour de France v číslech

- Trať měří 3470 kilometrů.

- Nejdelší etapa má 218 kilometrů a vede z Chauvigny do Sarran Corrèze.

- Pro 42 ze 176 jezdců, včetně Čecha Jana Hirta, to bude první Tour.

- 34 cyklistů už na slavném závodě vyhrálo aspoň jednu etapu.

- Televizní přenosy se budou vysílat ve 190 zemích světa.

„Nepřekvapilo by mě, kdybychom dojeli až do Paříže, ale nepřekvapilo by mě ani to, kdybychom nedokončili ani úvodní víkend,“ filosofuje před startem ve skrytu roušky irský spurtér Sam Bennett ze stáje Deceuninck - Quick - Step.

Spekuluje se o tom, že krizový plán počítá s předčasným ukončením Tour a vyhlášením vítěze po dojetí 10. etapy. Není ale jasné, zda by to bylo slučitelné s pravidly samotné Tour a rovněž regulemi Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Reklama

Související témata:

Doporučované