Hlavní obsah

Startuje cyklistické Giro. Froome chce růžový trikot, dopingovému podezření navzdory

„Nad dopingovým podezřením nepřemýšlím,” řekl před startem Gira největší favorit Chris Froome.Video: Josef Mačí, Profimedia.cz, AP

 

Reklama

Hlavním favoritem Giro d’Italia je lídr Sky Chris Froome. Jeho největší konkurent Tom Dumoulin z Teamu Sunweb však Frooma kritizuje. Podle něj by neměl závodit s dopingovým podezřením.

Článek

Máj je nejen lásky čas, ale také cyklistiky. Jeho začátek mají v kalendáři vyznačený všichni cyklističtí fanoušci. V pátek 4. května startuje první Grand Tour sezony Giro d’Italia. Všechna pozornost se soustředí na jediného muže - Chrise Frooma. Pokud 32letý Brit získá růžový trikot, stane se teprve třetím mužem v historii, který ovládne tři Grand Tours v řadě.

Zatím se to povedlo jen Bernardu Hinaultovi v letech 1982-83 a Eddy Merckxovi. Belgičan přezdívaný „kanibal” vyhrál v rozmezí let 1972 a 1973 dokonce čtyři slavné etapové závody v řadě (dvakrát Giro, Tour a Vueltu).

Nad lídrem týmu Sky se ale před startem Gira vznáší také dopingové obvinění.

„Tohle není určitě nic, nad čím bych při začátku závodu přemýšlel. Nebudu o tom vůbec uvažovat, protože zcela jistě vím, že jsem neudělal nic špatného. Neexistuje nic, co by mi mělo bránit v závodění,” řekl k podezření z dopingu Froome.

Čtyřnásobného vítěze Tour de France vyšetřuje od podzimu minulého roku cyklistická unie. Během vítězství na loňské Vueltě překročil Froome povolený limit léku na astma salbutamolu v moči.

Na jeho užívání má od dopingových komisařů povolení. Jeho největší soupeř na Giru a vítěz loňského 100. ročníku Tom Dumoulin ale britského závodníka kritizuje, že startuje i přes dopingové podezření.

„Tohle rozhodně není pro cyklistiku dobře. Možná vyhraje Giro, možná cítí, že musí vyhrát. Za pár týdnů ale může o titul přijít, což nebude dobré pro něj, ani pro nikoho jiného,” dodal lídr Teamu Sunweb.

Giro d’Italia začne 4. května časovkou. První tři etapy se pojedou v Izraeli. Po nich čeká závodníky během volného dne přelet do Itálie, kde odjedou zbývajících 18 etap. Cíl protne peloton 27. května v Římě.

Hodně by měli být vidět i tři čeští závodníci. Roman Kreuziger bude k ruce lídrům své stáje Mitchelton-Scott Simonu Yatesovi a Estebanu Chavesovi. Jan Hirt v dresu Astany má za úkol v horách vytáhnout Miguela Ángela Lópeze na celkové stupně vítězů a Zdeněk Štybar z Quick-Stepu chce útočit na etapové vítězství. Možná se ho dočká hned ve čtvrté etapě, která by mohla sedět klasikářům.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované