Hlavní obsah

Startuje Dakarská rallye. Co čeká 36 Čechů v jubilejním závodě? Písečné duny i bahno

Rozhovor s Michalem Útlým o začínajícím ročníku Rallye Dakar.

 

Reklama

Jubilejní čtyřicátý ročník Dakarské rallye začíná v peruánské Limě. Na závodníky jedné z nejprestižnějších motoristických akcí čeká čtrnáct etap, ta poslední bude končit v argentinské Córdobě.

Článek

Rallye Paříž - Dakar, tak to už dávno neplatí. Slavný motoristický závod změnil svou trasu z původní cesty mezi francouzskou Paříží a senegalským Dakarem. Důvodem je především politická a bezpečnostní situace. V roce 2007 se tak konal poslední ročník na africkém kontinentě, o rok později byla Dakarská rallye zrušena kvůli teroristickým útokům v Mauretánii. Podle Michala Útlého, odborníka na rallye, jsou ale důvody také finanční. V Jižní Americe je ve hře mnohem více sponzorů.

První z celkových čtrnácti etap odstartuje 6. ledna v peruánské metropoli Lima. Trasa povede skrz Bolívii a skončí v Argentině. Trasa pro čtyři kategorie se liší, nejdelší trať ujedou automobily - 8793 kilometrů. Posádky kamionů musejí zdolat 8710 kilometrů, čtyřkolky a motorky pak 8276 kilometrů.

Denní režim závodníků je náročný nejen fyzicky, ale i psychicky. Na spánek není čas.

Na start letošního jubilejního ročníku se postaví šestatřicet Čechů v jednadvaceti posádkách. Ti tvoří pátou nejpočetnější národnostní skupinu. Nejvíce bude na startu Dakarské rallye Francouzů, celkem 87. Na start se postaví vůbec poprvé i dvě Češky - Olga Roučková na čtyřkolce a Gabriela Novotná s motorkou.

Reklama

Doporučované