Hlavní obsah

Startuje florbalové MS v Praze. Největší sportovní akce roku v Česku, říká šéf Českého florbalu

Světový šampionát ukáže směr florbalu na dalších deset let, říká Filip Šuman.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po deseti letech se do české metropole vrací světový šampionát. V roce 2008 florbal pobláznil sportovní fanoušky po celé zemi a velký zážitek slibuje mistrovství světa také letos. Český tým bude v O2 areně útočit na medaili. Nejen o tom je obsáhlý rozhovor s českým florbalovým šéfem a zároveň místopředsedou Českého olympijského výboru Filipem Šumanem.

Článek

Od soboty 1. prosince do neděle 9. prosince v Praze proběhne vrchol dvouletého reprezentačního cyklu. Český tým do něj povede finský trenér Petri Kettunen, kterého vedení Českého florbalu angažovalo v březnu loňského roku. „Ukázal nám všem, jak náročný může být reprezentační trenér. Má nesmírně vysoké nároky na hráče i na sebe. Jeho dopad na náš sport je obrovský, samozřejmě je znát, že je ze Skandinávie. Jeho trenérská odbornost je obrovská a troufám si říct, že je to špička napříč všemi sporty,“ myslí si prezident Českého florbalu Filip Šuman.

Česká reprezentace vybojovala na světových šampionátech celkem tři medaile, kromě památného stříbra z roku 2004 také dva bronzy z let 2010 a 2014. Po stejné medaili sahal český výběr také na domácím mistrovství světa v roce 2008. V souboji o třetí místo však Češi podlehli v prodloužení Švýcarům. „Tenhle turnaj řadím mezi nejsilnější vzpomínky z O2 areny. A nejenom po sportovní stránce, ale zejména po té emocionální. Tehdy jsme dokázali české fanoušky vtáhnout do florbalového dění a například finále sledovalo přes 14 tisíc diváků. A i letos to bude zejména o nich. Je to největší česká sportovní akce roku,“ doplňuje Šuman.

Pro florbal bude nadcházející šampionát rovněž zkouškou toho, kam se za posledních deset let posunul. Stále poměrně nový sport se pyšní bohatou členskou základnou a dostává v médiích čím dál větší prostor. To se zejména konzervativnějším sportovním fanouškům příliš nelíbí. „Jsme v pozici vyzyvatele tradičních sportů a myslím, že jsme s tím zatím naprosto spokojení a chceme ji hrát i dál. Zároveň ale s ostatními sporty velmi často spolupracujeme a troufám si říct, že některé z nich jsme i inspirovali. Věřím, že to v následujících dnech potvrdíme,“ dodává nejvyšší muž florbalu v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované