Hlavní obsah

Startuje nový ročník NFL. Kdo vyhraje a jak to bude s klečícími hráči?

Rozhovor s Jindřichem Rajchlem o nové sezoně NFL.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Už v noci na pátek se v zámoří naplno rozjede nový ročník Národní ligy amerického fotbalu. Kdo vyhraje, kdo bude nejlepším hráčem sezony a jak to bude s aférou okolo klečících hráčů? Na to jsme se ptali komentátora Jindřicha Rajchla.

Článek

Loňským obhájcem titulu je Philadelphia Eagles. Ta svůj vysněný historický zisk trofeje náležitě oslavila a už v noci na pátek vyzve v úvodním duelu Atlantu Falcons. A to s rozehrávačem, který jí, překvapivě, vyhrál Super Bowl. Nick Foles se ujal po zranění rozjeté rakety Carsona Wentze pozice starting quarterbacka a vypadá to, že mu minimálně na úvodní zápas nového ročníku zůstane. Wentz nejspíš není ještě zdravotně úplně v pořádku, a tak Foles dostává důvěru trenéra Pedersona.

Mezi další favority patří bezesporu i Minnesota Vikings, která získala na post svého rozehrávače Kirka Cousinse z Washingtonu, po zranění se navíc vrací running back Dalvin Cook. Precizní obranu mají spolu s Vikingy ale i v Los Angeles. Rams posíleni například o Ndamukonga Suha budou připraveni dovést svůj relativně mladý tým znovu do play-off. Mezi další favority patří jako již tradičně New England Patriots nebo třeba New Orleans Saints s rozehrávačem Drew Breesem.

TWITTER: Kdo vyhraje? Vše, co potřebujete vědět k sezoně 2018 nabízí v článku pro ESPN nejznámější novinář z prostředí NFL Adam Schefter. 

Hovoří se i o pozici nejslabšího týmu. V posledních dvou sezonách jím bezkonkurenčně byl celek Clevelandu Browns, který získal jednu jedinou výhru za dva roky. Letos se jim ale podařilo výrazně posílit a ani draft nedopadl z jejich pohledu tak špatně. Už by to tedy nemuselo vypadat tak tragicky.

Spojenými státy však nyní zmítá aféra, která se táhne už přes tři sezony. V roce 2016 poprvé pokleknul při zpěvu státní hymny před zápasem rozehrávač San Francisca 49ers Colin Kaepernick. Zvolil tento tichý protest vůči policejní brutalitě prováděné na rasových menšinách ve Spojených státech amerických. Jeho volbu tichého protestu následovala v loňské sezoně celá řada dalších hráčů.

To ale výrazně popudilo amerického prezidenta Donalda Trumpa. Hlava státu okamžitě apelovala na ligu, aby suspendovala klečící hráče, kteří podle jeho názoru nectí státní symboly a ozbrojené složky, jež se svou každodenní prací zasazují o možnost svobody slova a demokracie. A jak už ve Spojených státech bývá zvykem, ani tento Trumpův výrok se neobešel bez pořádné reakce.

Na podzim loňského roku pokleklo při zpěvu hymny před zápasy NFL několik celých týmů včetně trenérů. Trump vyzval fanoušky, ať se od ligy distancují a zápasy nesledují. A sledovanostní rating NFL se skutečně snížil. Ještě před začátkem letošní sezony se potichu spekulovalo, k jakému protestu se hráči uchýlí nyní, když navíc NFL zavádí pravidlo, které potrestá všechny klečící hráče.

V tom ale přilil do ohně Nike. Americký sportovní gigant totiž přišel s novou reklamní kampaní, jejíž tváří je mimo jiné i právě Colin Kaepernick. Jeho fotografie spolu s citátem „Věř v něco. I když to znamená, že obětuješ vše”, znovu rozproudila krev na sociálních sítích. Lidé natáčí videa, kterak zapalují své značkové oblečení a boty značky Nike a distancují se jak od módní společnosti, tak od NFL.

Podle Jindřicha Rajchla Nike v tomto směru neudělal dobrý krok. „Především v tom citátu je problém. Kaepernick svým přesvědčením přišel jen o svoji kariéru, navíc ani to není tak docela pravda,” upozorňuje komentátor NFL na fakt, že třicetiletý rozehrávač přišel o místo v základní sestavě na úkor Blaina Gabberta v roce 2017 vzhledem k neuspokojivým výkonům na hřišti.

Mělo by pak být v zájmu týmů, aby klečení při hymně už v letošním ročníku neprobíhalo, potrestány totiž budou celé manšafty.

TWITTER: „Se spoluhráčem Odellem Beckhamem slavil v kabině Giants jeho nový gigantický kontrakt i Sterling Shepard.”

Během léta se tradičně řešily i nové smlouvy, zaplaceno dostal například Odell Beckham Junior (130 milionů), Aaron Donald (135 milionů) nebo Khalil Mack (141 milionů dolarů). Platové stropy v NFL se díky sponzorům a sledovanosti pravidelně navyšují, a tak prakticky každým rokem má NFL nového nejlépe placeného fotbalistu. Pro rok 2018 je jím rozehrávač San Francisca Jimmy Garoppolo, který si za nadcházející sezonu vydělá 37 milionů dolarů, a to i přesto, že v kariéře zatím odehrál pouze sedm zápasů v základní sestavě.

Reklama

Doporučované