Hlavní obsah

Startuje Premier League. Šídlo a Hošek představují největší favority. Po svém...

Kdo získá v novém ročníku Premier League titul? Jiří Hošek a Jindřich Šídlo představují hlavní favority.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Góly hluboko v nastavení, v tzv. „Fergie time”, nečekané vyhazovy koučů, fantastická atmosféra na stadionech a zábavná show přesahující už několik let hranice sportu. Tím vším je anglická fotbalová Premier League, která startuje už tento pátek.

Článek

Poslední ročník vyhráli s gigantickým náskokem 19 bodů na nejbližšího pronásledovatele fotbalisté Manchesteru City. Svěřenci Pepa Guardioly jsou největším favoritem i letos, jakkoli prioritou majitelů klubu bude s největší pravděpodobností Liga mistrů. Citizens by nejen podle oslovených expertů měl nejvíc prohnat FC Liverpool. Ten se z klubů tzv. „velké šestky” plácnul nejvíc přes kapsu. I tím vyslal jasný vzkaz, že to myslí vážně s útokem na metu nejvyšší!

Citizens jsou největšími favority Premier League, letos chtějí uspět i v Lize mistrů.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

„Tým z Etihad Stadium má skvělý a široký kádr. V Pepu Guardiolovi pak špičkového kouče, který možná doufal, že tým v létě kromě Rijáda Mahríze posílí ještě další zvučné jméno. Když za to hráči Manchester City ‚vezmou’, jejich tempu prakticky nikdo nestačí. Navíc teď City hraje mnohem zodpovědněji směrem dozadu,” říká Jiří Hošek. „Guardiolův tým by se musel výrazně zhoršit, aby ho mohl někdo předstihnout. A není moc důvodů si myslet, že se tak stane,” soudí odborník Deníku Sport Martin Vait. Fotbalový šéfreportér Seznamu Luděk Mádl je jediným z oslovených expertů, který soudí, že Citizens předpokládanou přetahovanou s liverpoolskými Reds prohrají.

Experti tipují pořadí na čele nového ročníku Premier League.

Specifikem letošního ročníku Premier League byl dřívější konec přestupního období ještě před úvodním výkopem nové sezony. Tím pádem se také poslední nervózní transfery nevešly do uzávěrky tohoto příspěvku. V nejbohatší soutěži světa tentokrát opticky víc nakupovaly týmy mimo „velkou šestku”. Masivně posilovaly třeba Everton s West Hamem, které se po několika víceméně zpackaných sezonách chtějí protlačit co nejblíž ke špičce.

Liverpool bezuzdně utrácel a bude útočit na titul.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Z kandidátů na titul se nejvíc plácnul přes kapsu LFC, kde Jürgen Klopp v podstatě dostal každého hráče, na kterého ukázal prstem. Strašlivé minely ve finále Ligy mistrů odnesl degradací na pozici dvojky nešťastník Loris Karius, jehož místo v brance zaujme Brazilec Alisson Becker. Jeho příchod z AS Řím za 67 milionů liber je druhou nejvyšší částkou, jakou kdy libovolný klub zaplatil za gólmana.

Manchester City bude letos obhajovat titul.

Právě Alissonův transfer považuje za jedničku přestupního období Jan Suchan z Českého rozhlasu. Ten tvrdí, že „pokud dokáže Liverpool stabilizovat své výkony a vyvarovat se svých obvyklých výkyvů, mohl by to být právě on, kdo obhájcům titulu nejvíc zatopí”.

Trenér Unai Emery staví nový Arsenal a teprve se ukáže, jestli to bude stačit na top 4.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

Šéfkomentátor Seznamu Jindřich Šídlo připomíná, že Arsenal nastoupí v neděli odpoledne proti Manchesteru City poprvé od října 1996 s jiným trenérem než Arsénem Wengerem. „Tím je řečeno skoro vše. Fanoušci se samozřejmě těší. Nový španělský kouč Unai Emery, jenž přišel z PSG, staví nový Arsenal. Jenže mu to bude trvat zřejmě déle než jednu sezonu a navíc si každý soudný člověk musí klást otázku: A kdo tam vlastně bude bránit, až proti AFC nastoupí Lukaku nebo Kun Agüero,” tlumí svůj vlastní optimismus fanda Gunners Šídlo. Zatímco Unai Emery mohl s novým týmem absolvovat kompletní přípravu, nový lodivod Chelsea Maurizio Sarri se na Stamford Bridge teprve rozkoukává.

Chelsea se daří jen každou druhou sezonu, letos by se tak měla pohybovat na špici. Je tu však několik „ale”.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

Všeobecně se očekává, že se tým bude s filozofií nového italského kouče sžívat několik měsíců. Klub navíc neudržel hvězdného belgického gólmana Courtoise, kterého se pokusí nahradit talentovaný Španěl a čerstvě nejdražší brankář Premier League Arrizabalaga z Bilbaa. Chelsea možná nečeká úplně radostné období, protože klub na neurčito odložil projekt výstavby nového stadionu. Majiteli klubu Romanu Abramovičovi pak britské úřady odmítly prodloužit víza, a přestože si oligarcha v rekordně krátké době pořídil izraelský pas, je pravděpodobné, že teď ve Spojeném království bude ze strany úřadů pod mnohem větším drobnohledem.

United čekají na titul od roku 2013, trenér Mourinho i celý kádr tak budou pod tlakem.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

„Když se člověk podívá na Mourinha dva dny před začátkem ligy, vidí otráveného chlápka, co si stěžuje na vedení klubu, že mu nekoupilo posily, jaké chtěl, a který by chtěl být někde úplně jinde,” glosuje Jindřich Šídlo momentální situaci v Manchesteru United. Slavný portugalský kouč se dost ostře pustil do vlastního vedení, což je „přešlap”, který by se v Anglii podle Jiřího Hoška s ohledem na tamní zvyklosti nemusel tolerovat ani trenérskému gigantovi, stejně schopnému jako arogantnímu.

Tottenham čeká dost možná poslední sezona, ve které bude hrát tradiční páteř týmu pospolu.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Řada expertů se domnívá, že z týmů „velké šestky” hrají momentálně United nejméně atraktivní fotbal a že hlavně z mladých, talentovaných hráčů José Mourinho nedokáže dostat to nejlepší. Spekuluje se dokonce o odchodu Francouze Paula Pogby, za něhož Barcelona nabídla „balíček” v podobě 45 milionů liber, stopera Miny a záložníka Gomeze.

Reklama

Doporučované