Hlavní obsah

Startuje státní půjčka pro mladé. K bytu ve velkoměstě nepomůže, zlevní ale rekonstrukce

Proč půjčka pro mladé nepůjde použít ve velkých městech. Podrobnosti ve videu reportéra Aleše Černého.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve středu v osm hodin ráno začíná Státní fond rozvoje bydlení přijímat žádosti o novou půjčku pro mladé do 36 let. Kvůli složitým podmínkám ji budou lidé nejspíš nejčastěji využívat na rekonstrukce.

Článek

Ve větších českých městech zdražily v posledních dvou letech byty i o 40 procent. Spolu s tím začala Česká národní banka regulovat parametry hypoték. Ve výsledku se tak pro mnoho mladých rodin (které nemají milionové úspory) stalo vlastní bydlení nedostupným.

I proto se vláda v červnu rozhodla svým nařízením rozjet nový dotovaný program - Půjčku pro mladé do 36 let. Žádosti o půjčky začne Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) přijímat skrze datové schránky, poštu nebo na svých dvou pracovištích ve středu od osmi hodin ráno.

„Fond bude zpracovávat žádosti podle času doručení, takže je opravdu důležité, v kolik hodin fond tu žádost převezme. Podle toho se sestaví pořadí,“ říká ředitelka komunikace SFRB Karolína Smetanová. Fond bude přijímat žádosti až do chvíle, kdy dosáhnou dohromady hodnoty jedné miliardy korun.

Součástí žádostí musí být poměrně rozsáhlá dokumentace (konkrétně na webu fondu). „Pokud někdo nedoloží všechny potřebné dokumenty, bude vyzván, aby do třiceti dnů vše doložil, a pořadí se mu zatím podrží,“ dodala Smetanová.

Právě složitá dokumentace zároveň možnosti využití půjčky na koupi bytu nebo domu výrazně limituje. Stát nabízí na byt (maximálně 75 metrů čtverečních) půjčku až 1,2 milionu. A to momentálně za úrok 1,12 procenta, který v porovnání s hypotékou (průměr 2,49 procenta) ušetří měsíčně na splátce 770 korun.

Na dům (do 140 metrů čtverečních) si můžou mladé páry půjčit až dva miliony, úspora je tudíž ještě větší.

Jenže byty nyní ve velkých městech stojí výrazně více. Sedmdesátimetrový panelákový byt vyjde podle údajů serveru CenovaMapa.org za letošní první čtvrtletí v Praze v průměru na 4,3 a v Brně potom na 3,6 milionu korun.

Kombinovat státní půjčku s hypotékou od banky bude přitom obtížné. Stát totiž vyžaduje být první v pořadí u zástavy. A banky nebudou chtít být druhé. „Dokonce si myslím, že pravidla v bankách to zapovídají,“ říká Vladimír Staňura z České bankovní asociace.

Jeho slova potvrzuje i mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová. „Obecně Hypoteční banka požaduje být prvním a jediným zástavním věřitelem u všech objektů zajištění, tento záměr by tak nebyl z pohledu banky financovatelný,“ říká.

Podle Staňury se nabízí možnost ručit jinou nemovitostí (podmínky státní půjčky ale zapovídají žadatelům nějakou vlastnit), nebo dalším ručitelem (nejčastěji příbuzným).

Dalším omezením pak je, že SFRB vyžaduje v žádosti odhad nemovitosti. To znamená, že žadatel už je nějakým způsobem dohodnutý s prodávajícím. Poté ale musí 60 dní čekat na vyřízení žádosti. To může být na současném realitním trhu, kde je ve velkých městech přetlak poptávky, problém.

Vidí to tak i manažer M&M Finance Tomáš Hodoval. „Myslím, že kvůli tomu budou tyto půjčky využitelné na pořízení bydlení spíše na malých městech, kde cena nemovitostí není tak vysoká,“ říká. Státní půjčka by tak zlevnila financování bytů, které jsou už nyní levné a zpravidla pro zájemce nejsou nedostupné.

Obdobně komplikované je to u stavby domu, kde vyžaduje fond v žádosti projekt i stavební povolení. Půjčka je tudíž v praxi „hratelná“ jen pro ty, co už mají koupený pozemek nebo rozestavěný dům.

Přesto je ale jedna kategorie, u které se očekává velký zájem - modernizace bydlení. I ředitelka komunikace SFRB Smetanová potvrzuje, že právě na to se lidé po zveřejnění pravidel nové půjčky ptali nejčastěji.

Na rekonstrukci bytu, domu nebo jeho části poskytne fond až 300 tisíc korun na deset let. Opět za úrok 1,12 procenta. To je znatelně levnější než nejbližší konkurenční produkt - (překlenovací) úvěr ze stavebního spoření. Vzhledem k tomu, že běžný úrok na trhu je dnes 3,5 procenta, lze státní půjčkou oproti stavební spořitelně celkem ušetřit okolo dvaceti až třiceti tisíc korun.

Že je státní půjčka konkurencí, uznává i tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. „Ano, parametry je to podobný produkt. Objemem je ale zatím méně významný,“ porovnává. Loni podle údajů asociace stavební spořitelny poskytly úvěry na rekonstrukce dohromady za 8,4 miliardy korun.

I stavební spoření je přitom produkt, jehož atraktivita z velké části spočívá v tom, že jeho uživatel získává státní podporu.

Reportéři Seznamu: Aleš Černý o státních půjčkách pro mladé.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované