Hlavní obsah

Startuje US Open s novým nepřítelem tenistů, změnit styl musí Nadal i Djokovič

Video: Karolína Bulisová, Profimedia.cz

 

Reklama

Poslední grandslam sezony je tu. V New Yorku startuje US Open a přináší novinku, která se možná stane součástí všech turnajů. Časomíru odměřující tenistům čas na podání.

Článek

Před padesáti lety se v New Yorku odehrál první ročník turnaje US Open. Poslední grandslamový turnaj sezony se brzy stal symbolem tenisové inovace. Už v roce 1975 zařadil do hry tie break. V roce 2006 pak jako první umožnil hráčům využívat jestřábí oko, které do té doby využívaly pouze televizní stanice. Obě novinky se následně staly pevnou součástí tenisových turnajů.

Letos se Američané pokusí do světa bílého sportu zavést další novinku - shot clock. Časomíru, která tenistům bude odměřovat 25 sekund na servis. Shot clock má učinit přítrž i dalším prostojům, bude odpočítávat 5 minut na rozehrávku, 30 vteřin mezi gamy, 90 vteřin mezi změnami stran či 2 minuty mezi sety.

Novinka, která by se od příštího roku mohla stát pevnou součástí všech turnajů, ale může dělat problémy hráčům, kteří si se servisem dávají na čas. Mezi nejpomalejší patří i největší hvězdy - Novak Djokovič a světová jednička Rafael Nadal. Srbský tenista je známý svým skoro nekonečným driblováním s míčkem. Nadal zase před každým podáním dodržuje rituál, kdy si upravuje vlasy, otře nos a upraví kraťasy. Se svými zvyklostmi se obě hvězdy budou muset nejspíš rozloučit nebo je přinejmenším urychlit. Ačkoliv oba tenisté novinku nejprve kritizovali, v posledních dnech svorně prohlašují, že jsou na časomíru připraveni.

Do turnaje ve Flushing Meadows vstupuje jako světová jednička a zároveň obhájce titulu Rafael Nadal. Největším favoritem na triumf ale není. Bookmakeři dávají největší šance jiné hvězdě - Novaku Djokovičovi. Srbský hráč se začal vracet ke stylu hry, který ho v minulosti dostal až na post světové jedničky, kterou byl následně dlouhých 223 týdnů. Letos se mu už povedlo ovládnout Wimbledon a rád by se stal šampionem i v New Yorku. Tituly tu získal v letech 2011 a 2015, jenže ve finále byl ještě pětkrát, ale vyhrát se mu nepodařilo.

V cestě mu však nestojí pouze Nadal. Skvělou sezonu má i Argentinec Juan Martín del Potro. Turnaj ve Flushing Meadows dokázal Argentinec ovládnout před devíti lety. Poté se jeho kariéra začala propadat kvůli zdravotním problémům. Letos se mu daří, je světovým hráčem číslo tři. A na svém nejsilnějším grandslamu by rád uspěl.

Favoritkou na zisk titulu v ženské dvouhře je Simona Halepová. Oči amerických fanoušků se ale upínají k jinému jménu. Serena Williamsová o loňský ročník přišla, v době turnaje se jí narodila dcera Alexis Olympia. Letos je ale americká hvězda zpět. Z posledních čtyř zápasů sice tři prohrála, jenže o Williamsové je známé, že nejvíc se jí daří právě na velkých turnajích. To ukázala i letos na Wimbledonu, kde se probojovala až do finále. Domácí půda může být pro Williamsovou místem úplného comebacku. A pokud se jí podaří celý turnaj ovládnout, získá už 24. grandslamový titul. Tím by vyrovnala rekord Australanky Margaret Courtové.

US Open v minulosti často negativně ovlivňovalo počasí, konkrétně silné deště a vedro. Hlavně déšť měnil původně pečlivě naplánovaný program a dělal starosti pořadatelům. Nad hlavním Ashovým kurtem už tak před dvěma lety vyrostla zatahovací střecha. A letos se stejné renovace dočkal i kurt Louise Armstronga. Druhý největší kurt v newyorském Queensu pojme 14 tisíc diváků a od letošního ročníku už bude moct hostit zápasy bez ohledu na počasí.

Český tenis bude mít v New Yorku silné zastoupení hlavně v ženské části. Petra Kvitová vstupuje do posledního grandslamu letošní sezony jako pátá nasazená. Jenže ji trápí bolavé rameno. Do začátku turnaje by ale měla být už v pořádku. V prvním kole se utká s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou.

Turnajovou osmičku Karolínu Plíškovou čeká v 1. kole Zarina Dijasová z Kazachstánu. Šanci na úspěch mají ve čtyřhře i Barbora Strýcová a Andrea Sestini Hlaváčková. Pomoci jim může i to, že na turnaji v New Havenu získali společně první deblový titul. V mužské dvouhře se z Čechů představí Jiří Veselý, kterého v prvním kole čeká Francouz Moutet.

Reklama

Doporučované