Hlavní obsah

Startupy se utkají o půl milionu dolarů. Připojí se i zakladatel Applu

Foto: Shutterstock.com/Viappy

Před vyhlášením vítězů promluví na akci Startup World Cup & Summit spoluzakladatel Applu Steve Wozniak.

Reklama

České startupy mají i letos možnost stát se evropským mistrem. Soutěž Startup World Cup vyvrcholí v Praze na SWCSummitu 5. a 6. října. Nejdříve se mezi sebou utkají projekty z regionu V4, následovat bude celoevropské finále.

Článek

V Praze se bude opět konat prestižní akce Startup World Cup & Summit (SWCSummit). České startupy budou mít možnost seznámit se s investory a poprat se o titul evropského mistra.

Nejdříve se však budou muset popasovat s ostatními startupy z Visegrádské čtyřky. Vítěz se posune do kontinentálního kola, které se rovněž uskuteční v Praze, přesněji v šapitó Azyl78 ve Stromovce. Mediálním partnerem akce jsou Seznam Zprávy.

Do uzávěrky soutěže zbývá necelý týden, zájemci o účast se mohou přihlásit pouze do 15. září, registrace je bezplatná. Přihlášku je možné podat online na webu.

Vzhledem k mezinárodnímu prostředí je však nutné provést vše od přihlášení až po finální prezentaci před porotou v angličtině. Podle ředitele SWCSummitu Tomáše Cironise není cizí jazyk překážkou. „Každý rok vnímáme u českých startupů v této oblasti ohromný posun.“

Český startup si minule odnesl bronz

Cironis navíc dodává, že projekty, které se dostanou až před porotu, bývají na vysoké úrovni.

„To ostatně dokládají i jejich výsledky. Například loňské regionální kolo V4 ovládl slovenský projekt Glycanostics. Český startup 24 Vision Systems, kterému porota udělila divokou kartu, to v evropském finále dotáhl až na bronzovou příčku,“ uvádí ředitel SWCSummitu.

Probojovat se mezi finalisty znamená opravdový úspěch, který může jednotlivé projekty teleportovat na vyšší úroveň.
Tomáš Cironis, ředitel SWCSummitu

Samotná soutěž, jež se uskuteční 5. a 6. října je považována za „ligu mistrů“ v oblasti startupů. Kromě regionálních vítězů se k akci připojí i vítězové několika dalších startupových soutěží, jako například Czech Startup Challenge nebo Creative Business Cup. Dohromady jde o více než 530 společností.

Účast soutěžemi prověřenými startupy letošnímu Summitu podle jeho ředitele prospěje.

„Zastřešením dalších akcí jsme prestiž celé události posunuli ještě výš. Probojovat se mezi finalisty tak znamená opravdový úspěch, který může jednotlivé projekty teleportovat na vyšší úroveň,“ vysvětluje Cironis.

Jedním z řečníků bude i Steve Wozniak

Vítězný startup získá vedle titulu „mistra Evropy“ a postupu do kalifornského Silicon Valley možnost domluvit se s pořadatelskými společnostmi Air Ventures a UP21 na okamžité investici ve výši 500 000 dolarů.

Hostem Disraptors Summitu

  • Disraptors Summit (disrupt X raptor) je pokračovatelem Startup World Cup Summitu, který byl jednou z nejvýznamnějších startupových akcí v Evropě.
  • Jde o propojení summitu a evropského finále soutěže, které se každoročně koná v Praze. Celosvětová soutěž vznikla v Silicon Valley.
  • Předchozí ročníky navštívilo v průměru přes 1 500 účastníků a vystoupili na nich řečníci jako Tosca Musková, šéfka streamovací služby Passionflix a sestra Elona Muska, Tom Cwik z NASA, Martin Tolar vyvíjející lék na Alzheimerovu chorobu, Vince Steckler, exšéf českého Avastu nebo Karel Janeček.
  • K hlavním hvězdám letošního Disraptors Summitu patřila vedle dcery Richarda Bransona Holly Bransonové či americké astronautky Alyssy Carsonové právě Erika Piirmetsová z estonské vládní organizace e-Estonia.

Akce kromě soutěže nabídne i zajímavé hosty. Hlavní personou summitu bude spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, jehož vystoupení bude přenášeno živě 6. října.

Účast rovněž potvrdila i uznávaná pedagožka Esther Wojcicki, jenž je známá jako „kmotra Silicon Valley“ – napsala bestseller o výchově úspěšných dětí a v minulosti mentorovala dceru Steva Jobse.

Účast je možná naživo i on-line

V rámci SWCSummitu budou mít účastníci také možnost navázat nové kontakty. Každoročně se sem totiž sjíždějí investoři z celého světa, mentoři i zástupci korporací, ke kterým by se jednotlivé startupy za běžných okolností spíše nedostaly.

Akce však kromě osobního setkání umožňuje i sezení „jeden na jednoho“ nebo účast na workshopech či panelových diskusí. Této části programu se můžou účastnit nejen soutěžící startupy, ale i všichni, kdo si zakoupí adekvátní vstupenku. Cena vstupného pro zástupce startupů začíná na 51 eurech a veškeré schůzky se pak řeší prostřednictvím jednoduché mobilní aplikace.

Celá akce bude kvůli přetrvávající pandemii probíhat naživo i on-line, což umožní vystoupení osob, které by se normálně účastnit spíše nemohly. Zájemci, kteří nebudou mít možnost zúčastnit se summitu fyzicky, tak můžou živě sledovat online stream na webu SWCS Summitu.

Reklama

Doporučované