Hlavní obsah

Šťastná volba. Nečekejte na říjen, vyberte si svého politika už teď

Podívejte na upoutávku.Video: Jindřich Šídlo, Václav Dolejší

 

Reklama

Osm politických lídrů, desítky jednoduchých otázek a překvapivých odpovědí. Podívejte se na jejich duely a hlasováním rozhodněte o vítězi.

Článek

Možná se také nemůžete dočkat dvou věcí – startu nové sezony satirického pořadu Šťastné pondělí a říjnových sněmovních voleb. A tak abychom si zkrátili čekání, nabízíme vám možnost dostat se do správné předvolební nálady v naší letní soutěži Šťastná volba.

Komentátor Jindřich Šídlo pozval do studia zástupce osmi nejsilnějších politických stran, hnutí a koalic, aby jim položil desítky jednoduchých otázek a získal desítky překvapivých odpovědí. Ptali jsme se na přijetí eura, důchody nebo daně, ale i na to, jestli politici vědí, jak dlouho jede vlak z Prahy do Brna nebo jaký je jejich oblíbený televizní seriál.

„Naše pozvání bohužel jako jediní nepřijali zástupci hnutí Tomia Okamury, protože pro SPD zřejmě žádné lehké otázky neexistují. Na uvolněné místo jsme proto pozvali Stranu zelených,“ vysvětluje Šídlo.

Vítěze vyberete svým hlasováním vy, naši čtenáři a diváci. Princip je snadný. Postupovat budeme podobně jako při vyřazovacích bojích sportovních turnajů. Nejprve vám nabídneme čtyři čtvrtfinálové duely našich soutěžících.

A vy rozhodnete, kdo je podle vás při odpovědích na otázky přesvědčivější a svým hlasováním vyberete nejprve semifinalisty, poté finalisty a nakonec i vítěze naší šťastné volby. Hlasovat v naší soutěži je možné jen pokud jste registrovaní, tedy s e-mailem od Seznamu. Každý registrovaný hlas se počítá jen jednou.

„Osm lídrů jsme ve čtvrtfinále proti sobě nasadili tak, aby se vždy v duelu utkala dvojice usilující o hlasy podobných voličů. Celé to berte s nadsázkou,“ říká Václav Dolejší, spoluautor Šťastného pondělí.

Šťastná volba

Pravidla hlasování

  • Politici spolu soupeřili po dvojicích, vítěz vždy postoupil do dalšího kola.
  • V anketě registrovaní uživatelé volili politika, který je v daném souboji více přesvědčil.
  • Hlasovat mohli přihlášení uživatelé (přihlaste se přes svůj účet na Seznamu, pokud ho nemáte, zaregistrujte se ZDE).
  • Každý mohl hlasovat jen jednou v každém kole.

Rozpis čtvrtfinálových soubojů

DenSoupeřiVýsledek
pondělí 16. srpnaHnutí ANO – Přísaha Roberta Šlachty32,3 % : 67,7 %
úterý 17. srpnaSPOLU – Trikolóra44,5 % : 55,5 %
středa 18. srpnaČSSD – KSČM38,2 % : 61,8 %
čtvrtek 19. srpnaPirStan – Zelení62,7 % : 37,3 %

Rozpis semifinálových soubojů

DenSoupeřiVýsledek
pondělí 23. srpnaPřísaha Roberta Šlachty – Trikolóra49,7 % : 50,3 %
středa 25. srpnaPirStan – KSČM35,8 % : 64,2 %

Finále

DenSoupeřiVýsledek
pondělí 30. srpnaTrikolóra – KSČM59,7 % : 40,3 %

Ne všechny strany měly odvahu vyslat do nelítostného klání své lídry. Takže hnutí ANO reprezentuje pražský lídr Patrik Nacher, koalici Spolu Markéta Pekarová Adamová, ČSSD Jana Maláčová a komunisty poslanec Leo Luzar.

Soutěž Šťastná volba začíná v pondělí 16. srpna a hned pěkně zostra – velmi atraktivním čtvrtfinálovým soubojem protikorupčních bojovníků. Hnutí ANO versus Přísaha Roberta Šlachty. U každého souboje je možné hlasovat vždy jen do půlnoci toho dne.

V úterý 17. srpna se v jediném duelu střetne šest pravicových a konzervativních stran. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci) proti formaci Trikolóra, Svobodní a Soukromníci. Utkají se dvě ženy, které mají dohromady čtyři příjmení: Markéta Pekarová Adamová versus Zuzana Majerová Zahradníková.

Ve středu 18. srpna se odehraje tvrdý souboj staré levice, jež má jediná cíl – nepropadnout ve volbách a zachránit se v Poslanecké sněmovně. Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD proti poslanci Leo Luzarovi z KSČM.

A ve čtvrtek 19. srpna se pak utkají progresivisté, kteří touží po novém lepším světě – tedy šéf Pirátů Ivan Bartoš se spolupředsedkyní Zelených Magdalenou Davis.

Reklama

Doporučované