Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Co měl Zeman udělat, aby jeho politický příběh skončil jinak

Reporáž ze série Dolejší na křižovatce.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Životní styl, výběr přátel a ignorace lékařských rad. Tři důvody, proč se Miloš Zeman ocitl na politické i životní křižovatce.

Článek

Miloš Zeman se vždy chlubil, kolik toho dokáže spořádat, vykouřit a vypít. A posmíval se každému, kdo se snažil dodržovat zdravý životní styl. Jeho pověst milovníka alkoholu ho ale dostihla víc, než by býval chtěl.

„Všude ho vítali becherovkou,“ líčí v reportáži Karel Srp, zakládající člen spolku Přátel Miloše Zemana, „a on o tu becherovku vlastně ani moc nestál.“

Bývalí přátelé Miloše Zemana se cítí trochu odkopnutě. Zatímco dřív Zemana všude doprovázeli, po jeho zvolení prezidentem se pro ně nenašla ani místa oficiálních poradců. Vratislav Mynář a Martin Nejedlý je prý od prezidenta úplně odřízli.

„S určitou mírou nadsázky se to dá hodnotit tak, že jsme byli spotřební materiál a byli jsme spotřebováni,“ říká další ze zakládajících členů spolku Jan Fencl.

A nejenže Miloš Zeman přestal poslouchat své bývalé kamarády, nikdy si nepřipustil ani rady lékařů. Ti třeba věděli, že Zeman nedokáže nikdy úplně přestat kouřit, a tak se ho snažili přimět alespoň k tomu, aby kouření omezil.

„Mysleli jsme, že by bylo dobré, aby se pan prezident víc pohyboval. Ono ho to nemůže vyléčit, ale určitě by to jeho stav zlepšilo,“ hodnotí svého bývalého pacienta někdejší šéf Zemanova lékařského konzilia Martin Holcát.

V reportáži uvidíte i další výpovědi bývalých přátel a kolegů Miloše Zemana. A dozvíte se, co by musel Miloš Zeman udělat jinak, aby jeho politické odcházení nebylo takové, jaké je.

Reklama

Doporučované