Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Tady Václav Klaus prožil nejlepší časy. A přežil nejhorší

Devadesátky Jindřicha Šídla, to je vzpomínání na nejlepší polistopadovou éru, kdy bylo líp.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

„Nic nekončí, jdeme dál.“ Jeden z nejslavnějších výroků polistopadové éry padl právě tady. Bude to brzy už 24 let.

Článek

V 90. letech se občas říkala taková anekdota: „Česká politika by se měla sice dělat ve Sněmovní číslo čtyři, ale ve skutečnosti se to děje v trojce.“

Vysvětlení je jednoduché. Ve Sněmovní 4 na Malé Straně sídlí Poslanecká sněmovna. A přímo naproti, na adrese Sněmovní 3, měla v letech 1991 až 2004 svou hlavní kancelář Občanská demokratická strana. V domě patřícímu pražskému arcibiskupství se odehrávaly ty nejdůležitější okamžiky počátků novodobé české státnosti. Jednalo se tu třeba o rozdělení Československa v roce 1992 nebo o přežití Václava Klause po finančním skandálu ODS na podzim 1997.

A první předseda strany, první premiér samostatného Česka a jeho druhý český prezident tu kdysi sdělil mladému reportérovi Jindřichu Šídlovi jednu zásadní moudrost. Podrobnosti v úvodním videu.

Devadesátky jsou součástí Šťastného pondělí, které najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách, a celý satirický pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované