Hlavní obsah

Šťastní Češi, dražší alkohol, více malin, protestní hladovka i zabavený luxus

Den očima Martiny Spěváčkové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké události přinesla středa s datem 27. června?

Článek

Češi jsou podle sociologů v současnosti nejšťastnější za poslední čtvrtletí. Ukazuje to dlouhodobý výzkum vědců z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Podle nich se ještě nikdy necítili tak šťastní jako teď. Otázka je jen, kdy přesně se vědci respondentů ptali, jestli to nebylo hned na začátku týdne, kdy mohli být pod značným vlivem pořadu Šťastné pondělí Jindřicha Šídla.

A otázka je také to, jaká čísla by vyšla, kdyby se lidí výzkumníci ptali po zveřejnění zprávy protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Ten se na tiskové konferenci totiž nechal slyšet, že vládě doporučí, aby výrazně zdražila cigarety a alkohol. Vzhledem k tomu, že v Česku denně kouří téměř dva a půl milionu lidí a alkohol si denně dá 600 000 mužů a žen, by se to na statistice mohlo značně projevit.

Zemědělci naopak veřejnost potěší zprávou, že letos bude víc meruněk, broskví a hrušek nebo malin. Očekává se dvojnásobná až trojnásobná sklizeň. Takže odhoďte krabičky a flašky a dejte si radši vitamíny.

Tahle informace ale asi nebude zajímat protestující v Turnově na Semilsku. Ti proti jmenování vlády vyhlásili řetězovou hladovku proti komunismu. Spontánní akce, která spojila lidi nespokojené se současnou politickou situací, odstartovala o půlnoci. Každý z účastníků bude držet hladovku 24 hodin. Na začátku bylo zapojeno 15 lidí, teď už 50 a přibývají další.

Policie zabavila malajsijskému expremiérovi luxusní věci za 6 miliard. Sčítala je měsíc a zasahovala v šesti sídlech. Konkrétně je mezi zabavenými předměty 12 000 šperků, 567 kabelek, 423 hodinek a 234 slunečních brýlí. Šperky pak zahrnují 2 200 prstenů, 1 400 náhrdelníků, 2 100 náramků, 2 800 párů náušnic, 1 600 broží a 14 korunek. Tak to je už takové malé zlatnictví.

Reklama

Doporučované