Hlavní obsah

Šťastný říjen: V Právu se po 30 letech znovu objevil inzerát pro Havla

Satirický pořad Štastné pondělí obsahuje také reportáže.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Skromný muž z podhůří Orlických hor způsobil na sklonku totality naprostou senzaci. Do Rudého práva, hlavních novin komunistické propagandy, dostal inzerát, v němž přál k narozeninám Václavu Havlovi, lídrovi disentu.

Článek

Vysokoškolákům začíná školní rok, zatímco ostatní školáci jsou už nějaký čas v lavicích. A pilně se připravují na maturitu z matiky. Nebo možná zase nepřipravují. Nebo jo. Nebo ne. Schválně, myslíte, že je v tuhle chvíli maturita z matiky povinná, nebo zase ne? Odpověď vám nedáme, protože v době, kdy si tenhle článek čtete, už může být všechno zase jinak. Tak si to radši najděte sami.

Ale nejen debatami o maturitě byl říjen živ. V Právu se přesně 30 let po originálu objevila nová verze inzerátu přející šťastné narozeniny Ferdinandu Vaňkovi. Ten původní, dnešními slovy, dokonale vytrollil tehdejší cenzory a dostal přání přednímu disidentovi do bašty komunistů. Muž, který už přes 30 let vyrábí v Přibyslavi u Náchoda proslulé betlémy, Petr Rýgr.

A tak jsme moc rádi, že si někdo fakt kreativní vzpomněl a ke 30. výročí zveřejnil další přání. A ano, byli jsme to my – pořad Šťastné pondělí.

Svůj velký měsíc měli v říjnu komunisté. Sice se už v některých průzkumech propadají pod pět procent, ale ministryně Schillerová za nimi musela poslušně přiklusat a vyjednávat s nimi. ÚV KSČ opět rozhoduje o podobě státního rozpočtu. Česko 2019.

A nakonec nesmíme zapomenout ani na narozeniny pana prezidenta — nebo jak je zná Jan Hamáček: další využitá možnost politické sebevraždy. A i my panu prezidentovi samozřejmě přejeme jen to nejlepší a šťastný 75. rok života.

Podívejte se na všechny říjnové díly satirického pořadu Šťastné pondělí Jindřicha Šídla a jeho kolegů, Václava Dolejšího s Konstantinem Sulimenkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované