Hlavní obsah

Stát bere zaměstnancům na daních 62 procent mzdy. Které daně ukousnou nejvíc?

Proč nám stát bere na daních tolik peněz? Sledujte DuelVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Liberální institut spočítal, že průměrný zaměstnanec odvede státu 62,5 procenta. Ze superhrubé mzdy 40 556 korun zbude 15 223 korun. Nejvíc padne na sociální pojištění. Je financování státu příliš drahé? A kdo nese nejtěžší daňové břemeno? Duel ředitele Liberálního institutu Martina Pánka a Michala Pícla z představenstva Masarykovy demokratické akademie.

Článek

Celkovou daňovou zátěž si lze představit jako procento z potenciálního košíku zboží a služeb, které si spotřebitel kvůli daním nemohl dovolit. Aby Liberální institut vypočítal celkové zdanění, odečítal jednotlivé daně od celkové mzdy. A to postupně v pořadí, jak se s nimi člověk v reálném životě setkává.

Nejdříve tedy z celkové odměny zaměstnance (superhrubé mzdy) odečetl odvody zaměstnavatele, zdravotní a sociální pojištění a daň z příjmů. Poté přišly na řadu majetkové daně, následně daně spotřební a nakonec daně podnikatelské, které se také promítají v ceně zboží a služeb.

Ve srovnání s vyspělými zeměmi vynikají, a to v negativním smyslu, české odvody na pojištění. Mezi státy OECD patří k těm nejvyšším. Na sociální pojištění padne podle výpočtu Liberálního institutu 23,5 procenta superhrubé mzdy, na zdravotní 10 procent. Daň z příjmů odvede zaměstnanec ze superhrubé mzdy zhruba desetiprocentní. Daně z majetku jsou v tuzemsku minimální.

Ministerstvo financí chystá aktuálně nový zákon o dani z příjmů zaměstnanců i podnikatelů. Ta se má začít počítat jiným způsobem. Místo 15 procent ze superhrubé mzdy půjde o 19 procent z hrubé mzdy.

Reklama

Doporučované