Hlavní obsah

Stát chce lépe chránit rysy před pytláky a zečtyřnásobit jejich českou populaci

Fotopast zachytila rysy na Šumavě.Video: NP Šumava a Alka Wildlife, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká republika s Rakouskem, Německem a dalšími státy představila projekt 3Lynx, který má chránit rysy na Šumavě.

Článek

Projekt se snaží ochránit rysa ostrovida na území Šumavy před nástrahami, se kterými se musí potýkat. Těmi jsou fragmentace krajiny a především nelegální lov.

„Tradičně byl rys vnímán jako škůdce. Je to takový přirozený nepřítel myslivce. V minulosti bylo možné ho legálně lovit. Je to určitá část myslivecké tradice. Ono ale ulovit stačí pár zvířat ročně a je to ohromný zásah do krajiny,” uvedla Tereza Mináriková z organizace Alka Wildlife, která monitoruje divoké šelmy na území Česka, Rakouska a Německa.

V České republice žije 60 až 80 dospělých jedinců rysa ostrovida. Cílem projektu je pak rozšířit populaci divokých šelem až na 250 zvířat. „Pokud chceme zajistit přežití rysa ve střední Evropě, musíme zajistit rozšíření jeho populace,“ řekl Jan Šíma z Ministerstva životního prostředí.

Mezinárodní spolupráce je z pohledu všech aktérů důležitá především kvůli tomu, že divoká zvěř během svého života vždy alespoň část stráví v každé ze tří příhraničních zemí. Pro spolehlivé vyhodnocení stavu populace je nezbytné mít informace z celého území výskytu.

Rys ostrovid byl na Šumavě vyhuben v první polovině 19. století, vracet se sem začal až o víc než 100 let později. První zvířata se na Šumavu zatoulala v 70. letech 20. století ze sousedního Bavorska, kam byla uměle vysazena.

Češi ke stejnému kroku přistoupili v osmdesátých letech. „Mezi lety 1982 a 1989 jsme vypustili celkem na devíti lokalitách sedmnáct rysů, šest samic a jedenáct samců,” uvedl pro Seznam.cz již dříve Pavel Trpák, spoluautor projektu návratu rysa na Šumavu.

Na konci projektu čítala rysí populace na Šumavě asi 45 kusů.

Reklama

Související témata:

Doporučované